Rönesans döneminde yaşamış olan ünlü ressam Leonardo da Vinci yaşadığı dönemde sanatı ve bilimi çağının ötesine taşımış bir isim. Yalnızca ressam değil, aynı zamanda önemli bir filozof, mimar, astronom, mühendis, mucit, matematikçi, anatomist, müzisyen, yazar ve heykeltıraş. Hem sanatı hem de üstün dehâsıyla dünya genelinde tanınmış bir isim..
Uzun süre büyükanne ve büyükbabasıyla Vinci’de yaşayan Leanordo, onların ölümü üzerine babasıyla Floransa’ya taşınır. Evlilik dışı dünyaya gelen çocukların üniversite eğitimi görmesi yasak olduğu ve Leonardo da Vinci de bu konumda olduğu için üniversite eğitimi görme şansı olmaz. Küçük yaşlardan itibaren yaptığı çizimler babası tarafından o dönemin ünlü ressam ve heykeltıraşı Andrea del Verrocchio’ya gösterilince Verrocchio onu yanına çırak olarak alır. Burada kendini yetiştirdikten sonra o dönemin Milano dükü olan Sforza’nın hizmetine giren Leonardo, bu hizmeti sırasında dük için yalnızca resim ve heykeller yapmakla kalmayıp, aynı zamanda bina, köprü, kanal, kilise, makine ve silah gibi çok çeşitli yapı ve ürünler de tasarlar. Bu tasarımların ürünü olarak ortaya çıkan, büyük bir mühendislik ve mimarlık örneği olan Da Vinci Köprüsü, Da Vinci Mancınığı ve Da Vinci Çekici günümüzün mimarisine ve tasarımcılarına ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
Bu ilhamın hayalgücümüzde kendine yer bulmasını hedefleyen, e4i de son videosunu bu üç eserin oyuncaklarına ve bu oyuncakların nasıl yapıldığını birlikte öğrenmeye ayırdı. Oyuncakların kurulumunun yapıldığı eğlenceli videoda eserler hakkında bilgi vermenin yanında, çalışma mantığı da ayrıntılarıyla açıklanıyor.
Da Vinci Köprüsü
Çoğu alanda olduğu gibi mühendislik alanında da zekâsıyla herkesi şaşırtan Da Vinci, yaratıcı düşünceleriyle sınır tanımayıp, çivi ve çekice ihtiyaç duymadan inşa edilebilen bir köprü tasarlar. Yalnızca uzun tahtalar ve ahşap çubuklar kullanarak hazırlayabileceğiniz bu köprü dönemin en ileri tekniklerinden biri olarak görülür. Günümüzde de bu tasarım hala mühendislerin ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Kullanılan malzemelerin birbirine kaymadan kenetlenebilmesi mantığına dayanarak oluşturulan köprüde hiçbir şekilde çökme meydana gelmiyor. Köprüye çıkan her ağırlık dayandıkları ahşap çubuklar aracılığıyla tahtaları birbirine doğru bastırıyor. Böylece köprü üzerindeki ağırlık sadece köprünün birbirine daha sıkı kenetlenmesine sebep oluyor. İhtiyaç duyduğunuz tek şeyin uzun tahtalar ve küçük çubuklar olduğu bu sistemi, siz de evinizde kolayca kurabilirsiniz.
Da Vinci Çekici
Çağına göre oldukça ileri bir teknoloji barındıran ve Birinci Dünya Savaşı’nda tankların metal parçalarını yerleştirmek için kullanılan Da Vinci çekici, endüstri devrimine kadar pek çok alanda kullanılmaya devam etmiş.
Çekice bağlı bir kolun desteğin etrafında dönmesi sonucu çekicin yükselmesi prensibine dayanan Da Vinci çekicinde, destek etrafında dönen kol belirli bir noktadan sonra yerçekimine karşı koyamayarak aniden düşer. Böylece çekicin ucu düştüğü noktaya büyük bir güç uygular. 20. yüzyıla kadar kullanılan bu çalışma mantığı, günümüzde hidrolik sistemlerde hala kullanılmaya devam ediyor.
Da Vinci Mancınığı
Da Vinci’nin o dönemde kullanılan basit mancınıkları yeniden dizayn ederek ortaya çıkardığı bu mancınık tasarımı, basit mancınık sistemine ip gerilme kuvvetinin eklenmesi ile oluşturulmuş. İplerdeki gerilim, mancınığa oturtulan cisimlerin yerden yaklaşık 4.5 metre yükselmesini sağlar. Mancınıkta bulunan anahtar sistemi sayesinde cisim bu noktada atış anına kadar tutulur. Bu sırada gergin olan ipler anahtar sisteminin açılmasıyla cismi uzaktaki bir noktaya hızlı bir şekilde gönderir. Zekâ dolu olduğu kadar basit de bir sistem olan Da Vinci mancınığını, videoyu izleyerek, siz de evinizde kolaylıkla kurabilirsiniz.
Leave A Comment