Ülkemizde yeni mezun mühendisler iş bulma konusunda çok fazla sorun yaşıyor. Özellikle mezun öğrenci sayısının çok olması bu konuda oldukça etkili. Ülkemizde her ilde en az bir tane üniversite varı. Büyükşehirlerde ise bu sayı oldukça yukarılara çıkıyor. Her üniversite de bünyesinde en az bir tane mühendislik fakültesi bulunduruyor. Hal böyle olunca da 4 yıl sonunda ülkedeki mühendis ayısı artarak devam ediyor.
Ülkemizdeki fabrikalaşma ve sanayileşme de yeterli miktarda olmadığı için mühendisler için iş konusu zorlu bir süreçtir. Genellikle bir iş başvurusuna yüzlerce mühendis başvurur. Hele ki açılan iş ilanı birden fazla mühendisliği kapsıyor ise sayı çok daha artar. Tecrübesiz mezunlar işe girebilmek için artık mezuniyetten çok daha fazlasını yapmalıdır. Özellikle başvurularda mühendislerin iş verenlerin dikkatini daha fazla çekmesi gerekir. Bu durum sadece ülkemizdeki başvurular için geçerli değil.
Yurt dışında da durum aynı şekilde ilerliyor. Özellikle mühendislik alanında öğrencilerin yaşadığı durum aynı. Şirketler bu durumun en iyi şekilde bilincinde olan kesim. Çünkü gelen başvurular ile durumu fark etmemek neredeyse imkansız. Bu yüzden de şirketler başvuruları titizlik ile inceleyerek değerlendirmeye alıyor. Başvurularda en dikkat çeken öğrencilere mülakata katılma şansı veriliyor. Başvuru denilince de akla ilk olarak özgeçmişler geliyor.
Yeni Mezun Mühendisler ve Özgeçmiş
İstisnai olan durumlar hariç tüm yeni mezun öğrenciler aynı değeri görür. Özellikle mühendislik alanında ülkemizde şirketlerin bakış açısı tamamen aynı. Belli başlı üniversiteler bu durumda istisnai durumları oluşturuyor. Bu üniversiteler ise ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent ve Hacettepe gibi okullardır. Bu okullarda mühendislik okuyan öğrenciler genellikle iş başvurularını daha kolay geçirir. Şirketler buradan gelen öğrencilere her zaman daha farklı değerlendirir. Bu durum ilk başta öğrenciler için adaletsiz bir ortam gibi görünür.
Fakat öğrencilerin bu durumu avantaja ya da dezavantaja çevirmesi tamamen kendilerine bağlıdır. Diğer öğrencilerin okullarda öğrendiklerini bu öğrenciler dışarıdan kolayca halledebilir. Bugün öğrencilerin eksiklerini kapatabileceği onlarca farklı eğitim programı var. Fakat bu programlarda yer almak öğrencilere yetmez. Yeni mezunlar bunu şirketlere de bir şekilde göstermelidir. Alınan eğitimlerin kalitesi ve verimi en iyi mülakatlarda ortaya çıkar. Bundan da öte olarak özgeçmişler öğrenciler ile alakalı tüm bilgileri detaylı bir şekilde sunar.
Yeni Mezun Mühendisler Nasıl Özgeçmiş Hazırlamalıdır?
Özgeçmiş hazırlamak sanıldığı kadar kolay bir süreç değildir. Bir özgeçmiş kişilerin olmadığı ortamda onları temsil eder. Bu temsil sırasında da özgeçmişler en doğru bilgileri iş verenlere iletmelidir. Aksi takdirde özgeçmişler hiçbir şekilde hedefine ulaşamaz. Buna ek olarak iş arayan kişiler de hedeflerine ulaşamaz. Günümüzde insanların yararlanabileceği onlarca farklı özgeçmiş modeli var. Videolu özgeçmişlerden kronolojik özgeçmişe kadar pek çok seçenek insanların hizmetindedir.
Bir mühendis de bunların arasından kendilerine en uygun olanı seçmelidir. Kendi yeterliliklerini en iyi gösteren ve kendi yapısına en uygun özgeçmiş hazırlanmalıdır. Aynı dalda eğitim almış kişilerin bile özgeçmişleri aynıdır. Hatta öyle ki aynı fakülteden sıra arkadaşı iki kişinin bile hazırladığı özgeçmiş birbirinden farklıdır. Mühendislere tavsiyeler verilirken bu durum her zaman dile getirilir. Özgeçmişler böyle dikkatli hazırlanır ise sonraki aşamaya geçmek daha kolay olur.
Mezun Mühendisler Özgeçmişlerine Neler Eklemelidir?
Yeni mezun mühendisler için en önemli konu yabancı dildir. Hatta bir değil mümkün ise 2 – 3 yabancı dil daha özgeçmişte yer almalıdır. Mühendisliğin ana dili İngilizcedir. İngilizce bilmek bir mühendise pek çok yerde iş olanağı sunar. Buna eklenecek yeni diller de iş verenlerin dikkatini daha fazla çeker. Yabancı dil her mühendisin özgeçmişinde bulunmalıdır. Yabancı dil bilgisi her zaman iş verenlerin dikkatini çeker. Fakat yabancı dil dışında özgeçmişe eklenecek yetenekler ve yetkinlikler bölümlere göre değişir.
Her mühendislik bölümünün zorunlu kıldığı bazı ekstra yetkinlikler vardır. Yeni mezun mühendisler mümkün olduğunda bunları özgeçmişleri eklemelidir. Örneğin bir makine mühendisi için CATIA, Solid ve Autocad bu anlamda hemen dikkati çeker. Aynı durum diğer mühendislik alanları için de geçerlidir. Fakat ortak olan bir diğer nokta da yazılımdır. Yazılım bugün makine, elektrik ve benzer saha mühendisleri için önemli bir artı. Yazılım mühendisleri için de mekanik ve elektronik bilgiler süreçte önemli bir etken oluyor.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden yeni mezun mühendisler hakkında detaylı içerikler bulabilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek de özgeçmiş hazırlama yöntemleri hakkında içerikler okuyabilirsiniz.