Gelişen ve hızla ilerleyen yazılım teknolojisi Swift programlama dili gibi pek çok dilin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Özellikle 2010’lu yılların başından itibaren artış gösteren mobil sektörü yeni yazılım dillerinin çıkmasında oldukça önemli olmuştur. Mobil alanda Android ve IOS platformlarının büyük mücadelesi uygulamalara da yansımayı başarmıştır. Pek çok yazılım dilinin Android sürüm ile daha içli dışlı olması ile IOS bu anlamda büyük bir arayış içerisine girmiş ve 2014 yılında Swift yazılım dilini kendi platformunda uygulamak geliştirmek isteyenlerin hizmetine sunmuştur.
Dünden Bugüne Swift Programlama Dili
Swift dili ilk olarak 2014 yılında bir Apple konferansı içerisinde duyurulmuştur. Yeni sayılabilecek bir program olmasına rağmen Swift 6 yıl içerisinde büyük yol kat etmeyi başarmıştır. Apple platformuna uygulama geliştirmek için ilk başlarda Objective – C kullanılmaktaydı. Apple bu kullanıcıları üzmeden piyasaya Swift dilini çıkarmak ve Swift’e olan ilginin yüksek olması için çalışmalarını sürdürdü. Apple bu anlamda Objective – C diline olan yatırımını kesmeden Swift dilinin reklamını yapmaya başladı. Devamında ise ortaya çıkan Swift dili ilk ayında 11 milyon kişi tarafından indirilmeyi başardı. Bu yüzden Swift aynı zamanda iOS kod yazma programı olarak da bilinmektedir.
Zaman ilerledikçe Swift dili hakkında kullanıcılar yorumlarını yavaş yavaş belirtmeye başladı. Bu süreçte de kullanıcılar tamamen 2’ye ayrılmış durumdaydı. Bir kısım Swift dilinin hem basit hem de iyi bir dil olduğunu söylerken diğer bir kısım ise dilin basit olduğu için yetersiz olduğunu dile getirmekteydi. Fakat bu iki görüş bu dili kullanmanın henüz daha erken olduğu konusunda hem fikir olmuştu. Apple 2015 yılında Swift dilini açık kaynak kod olarak haline getirdi. Bu hareket sonrası ilk haftada arama motoruna Swift indir yazıp indirenlerin sayısı 60 bini geçmeyi başarmıştı.
Swift Dili İle Neler Yapılabilir?
IOS programlama dili olan Swift tam bir Apple ürünü diyebiliriz. Apple firmasının sadece kendi ürünleri ile çalışma prensibi Swift dilinde de geçerli olmayı başardı. Swift dili ile sadece macOS, tvOS, iPadOS, watchOS ve iOS yüklü cihazlarda sorunsuz olarak çalışabilen uygulamalar geliştirilebiliyor. Fakat Swift programlama dili için Linux tek istisna işletim sistemi. Swift dili açık kaynak kodlu bir programlama dili olduğu için açık kaynak kodlu işletim sistemi çekirdeği içerisinde de çalışabiliyor. Yani Swift içerisinde Linux için uygulamalar da geliştirilebiliyor. Ama yine de Swift bir Apple ürünü olduğu için uygulamalar en verimli ve hatasız şekilde sadece Apple işletim sistemleri içerisinde çalışıyor.
Swift Dilinin Avantajları ve Dezavantajları
Her kodlama dilinin olduğu gibi Swift dilinin de artı ve eksi yanları bulunmaktadır. Hiçbir yazılım dili günümüzde tamamen sorunsuz ya da tamamen mükemmel olarak çalışmamaktadır. Swift dilinin artı yanları şöyle sıralanabilir;
- Hızlı uygulama geliştirme: Swift programlama dili için en önemli özelliklerden bir tanesi pek çok program diline göre hem hızlı hem de daha kolay bir dil olmasıdır. Özellikle Objective – C ile karşılaştırıldığı zaman Swift daha az kod satırı ile aynı işleri yapabiliyor. Ayrıca Apple ürünlerinde Swift oldukça yüksek performansta çalışmaktadır.
- Güvenli kodlama dili: Bir kodlama programı ne kadar güvenli olursa kod çekmeleri ve üretim hataları o kadar az olur. Swift dili de bu anlamda oldukça güvenilirdir. Ayrıca bulunan hataları kolay gösterme konusunda son derece kullanışlıdır.
- ARC yani Otomatik Bellek Sayma: Bazı programlama dilleri kullanılmayan sınıf örneklerini silmek için çöp tarayıcılar kullanmaktadır. Bu tarayıcılar kullanışlı ve verimli olsa da işlemcinin yüzde 20’lik bir kısmını kullanırlar. Swift programlama dili ise bunu ARC ile otomatik olarak yapıyor ve yaparken işlemciyi çok daha az kullanıyor.
Swift dilinin dezavantajlarını ise şu şekilde belirtebiliriz;
- Yeni bir dil: Swift dilinin en önemli eksisi oldukça yeni olmasıdır. Objective – C dilinin 1980’lerden beri kullanıldığı düşünülür ise Swift henüz çok genç. Apple sürekli olarak güncellese de Swift şimdilik yerel kütüphanelere ve araçlara zorunluluk duyuyor.
- Az kullanıcı sayısı: Swift dilinin diğer bir dezavantajı da çok sayıdaki kullanıcı sayısı. Az kullanıcı sayısı yaşadığınız sorun için bir araştırma yaptığınız zaman karşılaşacağınız cevapları da azaltıyor. Fakat Swift her geçen gün kullanıcı sayısını arttırmaya devam ediyor.
- Eski sürümler ile uyumsuzluk: Swift programlama dili için bir diğer sıkıntı da eski iOS sürümleri ile uyumsuzluk yaşaması. Swift şimdilik iOS 7 ve üzeri için program üretmeye olanak sağlıyor. Bu şimdilik bir sıkıntı ortaya çıkarmasa da ilerleyen zamanlarda yeni iOS sürümlerinde çalışmaya başlarsa eğer daha büyük sıkıntılar doğurabilecek gibi duruyor.
İnovasyon İçin Eğitim Vakfı Youtube kanalından ve internet sitesinden Swift dili ile alakalı detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart resmi Youtube kanalından da yazılım teknolojisinin geleceği hakkında detaylı bilgilere ulaşmanız mümkün. Aba Innolab internet sitesini ziyaret ederek Swift programlama dili nedir ya da nerelerde kullanılır konuları hakkında makalelere ulaşabilirsiniz.