Şu sıralar robotik kodlama hakkında konuşulduğunu sıkça duyuyor olabilirsiniz. Teknolojiyle ne kadar iç içe olduğumuzu ve her gün kullandığımız onlarca elektronik cihazı düşündüğümüzde robotik kodlamanın bir kavram olarak karşımıza çıkmasının yanı sıra; aslında hayatımızın bir parçası haline geldiğini söylemek mümkün.
Robotik Nedir?
Robotik kodlamadan bahsetmeden önce robotik kavramını biraz açıklayalım. Robotik; bilgisayar bilimleri ve mühendislik ile ilişkili disiplinler arası bir araştırma alanı olarak karşımıza çıkıyor. Robotların tasarımı, yapımı ve işletimini kapsayan bu alan; insanların günlük yaşamlarını kolaylaştırabilecek akıllı makineler sağlamayı amaçlıyor. İnsanların yerini alabilen ve eylemlerini kopyalayabilen makineler birçok durum ve amaç için kullanılabiliyor.
Yakın geçmişte, bilim kurgu filmlerinin baş aktörleri olan robotlar, bugün radyoaktif malzemelerin incelenmesi, bombaların algılanması ve devre dışı bırakılması gibi insanlar için oldukça tehlikeli olan ortamlarda görev alabiliyorlar. Robotlar pek çok farklı biçimde karşımıza çıkıyor ancak bazı formları insana benzer özellikler taşıyor. Bunun robotların kabul edilmesi noktasında olumlu bir katkı sağladığı düşünülüyor. Bu tür; robotlar, doğadan ve insanların biyolojik özelliklerinden ilham alınarak üretiliyor. Peki; robotik kodlama nasıl yapılıyor?
Robotik Kodlama Nasıl Yapılır?
Robotik kodlama, bir robotun ya da bir bilgisayar programının algılayabileceği ve uygulayabileceği yazılı talimatları içeriyor. Robota verilecek görevin gerçekleştirilebilmesi için kodun tasarlanmasına ihtiyaç duyuluyor. Kodun yazılmasının ardından robota gönderilmesi gerekiyor. Robot, kodun ona verdiği talimatlarla istenen görevi yerine getiriyor. Robotik kodlama, görev tamamlanana kadar devam eden süreçte, robotun hareketlerinin izlenmesine, kontrol edilmesine, görevin beklenen biçimde gerçekleşinceye kadar yeniden yapılandırılabilmesine olanak sağlıyor.
Hangi Program Dillerinden Yararlanılabilir?
Bilgisayar bilimleri ve mühendislik alanında; C, C++, Java, Python gibi programlama dilleri kullanılıyor. Robotik kodlamayla ilgili çalışmalarda ise genellikle C ve C++ tercih ediliyor. Robotik kodlamayla ilgili çalışmalar için Arduino, Raspberry Pi gibi paneller kullanılıyor. Arduino, basit bir bilgisayar sistemi olarak düşünülebilir. Yazdığınız bir koddan yola çıkarak bir programı çalıştırmanıza yardımcı olan basit bir mikro denetleyici görevi görür. Raspberry Pi ise Arduino’ya göre daha fazla özelliğe sahip bir bilgisayar sistemi olarak biliniyor. Robotik alanında işinize yarayabilecek çevre kamera gibi araçları bağlamanıza olanak veriyor.
Robotik kodlama, programlama dilleri, yazılım ve bilgisayar bilimlerine dair merak ettiğiniz her şey için E4I web sitesini ve aba Innolab web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız ve destek için bizimle iletişime geçebilir, proje fikirlerinizi iletebilirsiniz. Daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.