Son zamanlarda üniversitelerde portfolyo tasarımı diye yepyeni bir konu ortaya çıktı. Özellikle güzel sanatlar alanına yönelmek isteyen öğrencilerin hepsi portfolyo kavramı ile karşı karşıya geliyor. Kısa bir araştırmadan sonra da öğrenciler portfolyonun kendileri için ne kadar önemli bir nokta olduğunu fark ediyor. Çünkü başarılı sanat okullarının hepsi öğrencilerden birer portfolyo örneği istiyor. Öğrencilerin okuldan onay almasında da bu portfolyolar yüzde 90’ın üzerinde etkili oluyor.
Yurt dışında eğitim denilince akıllara ilk olarak uluslararası sınavlar gelir. Fakat yurt dışında sanat denilince portfolyolar sınavlardan bile etkili olur. Üstelik portfolyo üzerinden kabul süreci dünyanın pek çok ülkesine yayılmış durumda. Yani öğrenciler eğer sanat eğitimi almak istiyor ise kendi alanına özgü bir portfolyo hazırlayarak başvurularını gerçekleştirmelidir. Bu yüzden öğrenciler portfolyolara hiç olmadığı kadar büyük bir değer vererek çalışmalarına devam etmelidir. En önemlisi de portfolyonun ne olduğunu öğrenciler detaylı bir şekilde öğrenmelidir.
Tüm sanat okulları ve bölümleri için portfolyo hazırlamak gerekir. Bu yüzden her bölüm için hazırlanacak portfolyolar birbiri ile aynı olamaz. Bir müzik bölümü ve grafik tasarım için hazırlanacak tüm portfolyolar farklı olmalıdır. Ayrıca her bölüm için temel bir portfolyo örneği bulunur. İçerik ve özellik konusunda bölümlerin portfolyoları benzerdir. Fakat portfolyoların içeriği kişiye özgü ve tanımlayıcı olmalıdır. Çünkü öğrencilerin alan konusundaki tüm yeterliliklerini portfolyolar gösterir.
Portfolyo Tasarımı Nedir?
En genel tabiri ile portfolyo aslında kişilerin tecrübe, yetenek ve tercihlerini gösteren bir özgeçmiş türüdür. Örneğin grafik tasarım alanında bir üniversiteye başvuran öğrenciler portfolyolarını bu alana özgü doldurmalıdır. Yani içeriğinde kişilerin önceden yapmış olduğu çalışmalar, kendini ifade eden resimler ya da çizimler yer almalıdır. Hatta portfolyonun içerisine kişiler daha önce yarışmada derece yapmış çalışmalarını bile yerleştirebilir. İçerisindeki bilgi ve çizimler tamamen kişiye bağlı bir konudur.
Çünkü portfolyonun en önemli özelliklerinden bir tanesi de kişiye özgü olmasıdır. Aksi takdirde portfolyonun üniversiteler tarafından değerlendirilecek bir özelliği kalmaz. Portfolyo kişilerin olmadığı yerde onları en iyi şekilde yansıtmalıdır. Sizin sanatınızı hiç görmemiş ve duymamış bir kişi portfolyo içerisinde bakarak sizin hakkınızda fikir sahibi olmalıdır. İnternet üzerinden hazır indirilmiş ve üzerine hiçbir ekstra çalışma konulmamış portfolyolar bu yüzden başarısız oluyor.
Portfolyoların İçerisinde Neler Olmalı?
Portfolyo tasarımı kişiden kişiye değişse de içerisinde bulunması gereken bazı önemli noktalar var. Çünkü portfolyoların ana iskeleti genel hatları ile aynıdır. Üstelik bu iskelet bilgiler kişinin başvurduğu sanat alanı ne olursa olsun portfolyo içerisinde yer almalıdır. İskeleti oluşturmak hem portfolyo hazırlama sürecini hızlandırır hem de başarılı olmasını sağlar. Bu yüzden bu adımlara dikkat ederek sıfırdan portfolyo oluşturmak gerekir. Ya da hazır portfolyoları bu bilgiler ile güncellemek gerekir. Portfolyo içerisindeki başlıca bilgiler şunlardır:
- Portfolyo tasarımı kolay bir sunum taşımalıdır. Çünkü karşı taraf ekstra zaman ve efor sarf etmeden kişiyi kolayca anlayabilmelidir.
- Tasarımın içerisindeki kişisel gelişimin dikkat çekici olması gerekir.
- Baştan son yapılan tüm çalışmalar portfolyoda bulunmamalıdır. Bunun yerine en başarılı ve dikkat çekenleri yer almalıdır.
- Kullanım alanları portfolyo içerisinde belirtilmelidir.
- Daha önceki iş tecrübelerinden parçalar bilgiler ile yer almalıdır.
- Var ise alınmış ödüllü çalışmalar eklenmelidir. Buna ek olarak yarışmalara katılan çalışmalar da yer almalıdır.
- Sertifikalar ve belgeler portfolyo içerisinde yer almalıdır.
- Portfolyo içerisinde sadece sanatsal çalışmalar yer almaz. Kişisel bilgiler ve iletişim bilgileri gibi konular da portfolyo içerisinde yer bulmalıdır.
Portfolyo tasarımı baştan sonra dikkat edilecek önemli bir konudur. Bu konu hakkında detaylı ve doğru bilgiler için İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesindeki makalelere göz atabilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart’ın Youtube kanalını ve web sitesini de ziyaret ederek portfolyoların geçerli olduğu alanlar hakkında çok daha detaylı içerikler bulabilirsiniz.