Son dönemlerde üniversiteye gidecek öğrenciler için portfolyo hazırlamak çok önemli bir hal aldı. Genel olarak dünyada portfolyo konusuna olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Yaş aralığı ne olursa olsun insanlar bir anda portfolyo konusunu merak eder bir hale geldi. Portfolyo yeni bulunan bir çalışma ya da konu değil. Dünyada onlarca yıldır portfolyo hazırlanıyor ve kullanılıyor. Fakat geçtiğimiz 20 yıl portfolyonun yükselen bir değer olmasında son derece önemli bir süreç oldu.
Bunun başlıca nedenlerinden bir tanesi de yurt dışı okulları. Çünkü 21. Yüzyılda yurt dışında üniversite okumak son derece basit bir süreç oldu. Ayrıca başvurudan ulaşıma kadar pek çok şey de süreç içerisinde gelişti ve eğitimi kolaylaştırdı. Bu durum aynı zamanda okulların da bazı yenilikçi kararlar almasına neden oldu. Artık okullara başvuran kişi sayısı yüzlerce değil bin hatta on binlerce. Okullar bu kadar öğrenci arasından en doğrusunu seçerek eğitim kabulü vermeli.
Klasik sınav ve mülakat sistemi aslında bu anlamda alışılmış yöntem. Bugün yurt dışında tıp okumak için öğrenciler kendilerini mühendislik alanında kanıtlamalı ve yeteneğini göstermeli. Bunun için de öğrenciler fen bilimleri ve matematik konusunda başarılı olmalıdır. Benzer durum sosyal bilimler ile alakalı bölümler için de geçerli. Fakat burada dikkat edilmesi gereken ya da atlanmaması gereken bir bölüm var. O bölüm ise şüphesiz ki sanat alanı. Sosyal ya da fen bilimleri sanat bölümlerindeki öğrencileri değerlendirmek için yetersizdir.
Portfolyo Hazırlamak Neden Önemli ve Portfolyo Ne İşe Yarar?
İlk olarak portfolyonun tam olarak ne anlama geldiğini anlatmak gerekir. Bu sayede kullanım alanları ve önemi çok daha rahat anlaşılır. Portfolyo aslında öğrencilerin sanatın hangi alanı ile ilgileniyor ise o alandaki yeteneklerini içeren bir özgeçmiştir. Normal özgeçmişten farklı olarak içerisinde görsel olarak yapılan çalışmalar yer alır. Örneğin bir grafiker ya da moda tasarımcı daha önceden yaptığı çalışmaları portfolyoda toplar. Benzer şekilde sanat ya da sinema alanında ilerlemek isteyen kişiler de video olarak bu tarz bir çalışma yapabilir.
Yani sanatın her alanı için portfolyo yapmak mümkündür. Peki, insanlar neden portfolyo yapma ihtiyacı duyar? Cevabı aslında özgeçmiş ile aynı. Çünkü portfolyo kişilerin başvuru yaptığı alana olan yetenek ve yetkinliklerini ortaya çıkarır. Sanat bölümünde eğitim alabilmek için insanlar bu alana olan yatkınlığını ancak portfolyo ile gösterir. Bu kişinin matematik ya da fen bilgisi alanındaki yeteneği okul için geçersiz ya da diğer bir deyiş ile önemsizdir. Bugün portfolyo hazırlamak üniversitelerden iş ortamına kadar pek çok yerde gereken bir ödevdir.
Üniversite İçin Portfolyo Hazırlamak
Üniversitelerin sanat bölümleri öğrencilerin okullarına olan yeterliliğini porfolyo ile ölçer. Bu anlamda okulların belli başlı kabul şartları vardır. Portfolyo içerisindeki mesleki çalışmalar da okulları öğrenciler hakkında bilgilendirir. Portfolyo incelendikten sonra kişilerin bölüme ve okula yeterli olup olmadığına karar verilir. Ayrıca portfolyo sanat alanında kişilerin tüm bildiklerini de yansıtan bir çalışmadır. Bu yüzden okullar portfolyoları inceleyerek öğrencilere neler katıp katamayacağını da önceden bilir.
İş Başvuruları İçin Portfolyo
Öğrenciler okuldan çıktıktan sonra iş bulma sürecine girer. Bugün her meslekte yüz binlerce mezun var. Herkes başvurularında kendi yeterliliklerini anlatır. Özgeçmişler sayesinde iş yeri sahipleri kişilerin neler yapabileceğini kafasında kurar. Fakat anlatmaktan ziyade iş veren yaptıklarını göstermek çok daha efektif bir seçenektir. Sanat alanında iş başvurusu yaparken de en iyi seçenek portfolyo sayesinde olur. Portfolyo hazırlamak iş verenin kişi hakkında çok daha farklı düşünmesine ve değerlendirmesine neden olur.
Portfolyo hazırlamak ile alakalı detaylı bilgiler için İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca sanat okullarının öğrencilere sundukları ve sanat alanının gelecekteki yeri için Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalına ve web adresine bakabilirsiniz.