Web tabanlı yazılım ile uğraşan pek çok kişi PHP yani ‘Hypertext Preprocessor’ ismini son zamanlarda çok fazla duymuştur. İlk olarak piyasaya 1995 yılında çıkan Hypertext Preprocessor 2020’nin yaz aylarında kararlı sürümüne geçerek piyasaya giriş yapmayı başarmıştır. İlk başlarda Personal Home Page olarak kullanılan bu programlama dili, ilerleyen dönemlerde Hypertext Preprocessor olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Rasmus Lerdorf tarafından tasarlanan bu programlama dili internet için üretilen nadir programlama dillerinden birisidir. Ayrıca bu programlama dili sunucu taraflı, çok geniş bir kullanımı olan ve içerisine HTML gömülmesi yapılabilen bir programlama dili olarak dikkat çekmektedir. Lerdorf’tan sonra programın gelişimi, bu programlamanın topluluğu tarafından yapılmaya devam edilmiştir.
PHP İle Neler Yapılabilir?
Hypertext Preprocessor programlama dili ile neler yapılabileceği çokça merak edilen bir konudur. Oldukça güçlü, geniş kullanım alanı ve son derece gelişmiş veri tabanı ile aslında web sitesi konusunda yapabilecekleriniz tamamen sizle alakalı bir durumdur. Mysql gibi veri tabanlarına özel olan eklentilerle birlikte ya da PDO gibi soyutlama kavramı ile birlikte Hypertext Preprocessor kullanarak veri tabanına bağlantılı bir site oluşturabilirsiniz.
Ayrıca ODBC eklentisi üzerinden böyle bir standardı destekleyen bir bağlantı açmak PHP ile neler yapılabilir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardandır. Diğer programlama dilleri ile de bu tarz işlemler yapılabilir. Fakat PHP’yi diğer dillerden ayıran bazı noktalar vardır. Hypertext Preprocessor ile yapılan işlemler hem hızlı hem de verimli olarak gerçekleşir. Tabi Database kurgusunun doğru yapıldığı bir senaryo ile bu dediklerimiz gerçekleşmektedir.
PHP’nin Avantaj ve Faydaları Nelerdir?
PHP’nin pek çok yönden diğer programlama dillerine göre avantaj ve faydaları bulunmaktadır. Bu avantaj ve faydaları şöyle sıralayabiliriz;
- İlk olarak açık kaynak bir programla dili olduğu için bu dilin gelişmesine çok fazla kişi katkıda bulunmuştur. Bunun sonucu olarak da sürekli gelişen bir dil olarak diğerlerinden ayrılmaktadır.
- Bu programlama dili aslında tamamen Linux tabanlı olmasına rağmen sanal sunucular ile tüm sunucular üzerinde sıkıntısız çalışabilen bir dil olmuştur.
- Kullanıcı ve geliştirici sayısı çok fazla olduğu için kullanıcılar kaynak sıkıntısı yaşamazlar.
- İçerdiği yardımcı sınıflar ile çok fazla dosya formatını hem okuyabilir hem de üzerinde işlem yapabilirsiniz.
- Github sitesi PHP için oldukça önemlidir. Burada projelere dahil olabilir ya da aklınızdaki projeye benzer projeleri inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.
- Instagram ve Google gibi dev firmaların API destekleri ile birlikte bu firmaların bilgilerini kullanmanıza yardımcı olur.
- Composer projelerde ihtiyaç duyulan hem kütüphane hem de sınıfları geliştirici için kurar. Burada veriler json olarak saklanır ve paketlenir. Bu sayede tüm paket ve sınıfların kolayca ve otomatik olarak yüklenmesi sağlanır.
PHP nedir sorusuna daha ayrıntılı bir cevap almak için İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi Youtube kanalı içerisinde Bu konular ile alakalı çekilmiş videolara ulaşabilirsiniz. Web yazılım ve gelecekte yazılım konuları ile alakalı Doç. Dr. Gamze Sart resmi Youtube kanalı içerisinde hem bilgilendirici hem de öğretici videolara ulaşabilirsiniz.