Matrix Laboratory yani MATLAB yazılım ve mühendislik öğrencilerinin çok fazla duyduğu bir programdır. Özellikle makine gibi bazı mühendislik alanlarında Matrix Laboratory dersi gösterilmektedir. Hem mühendislik hem de bilim insanları için tasarlanan bu program aynı Java ya da C# gibi çok fazla bilinen 4. nesil bir programlama dili olarak karşımıza çıkmaktadır. İsmi Matrix Laboratory olarak geçmektedir. Çünkü ilk olarak Matrix programlama dili olarak oluşturulan bir dildir. Fakat bu programlama günümüzde makine öğrenmesi, derin öğrenme ve veri bilimi gibi ileri teknolojiler için kullanılmaktadır.
MATLAB Tarihçesi
Matrix Laboratory programlama 1980’li yılların ortasında ilk kez piyasaya çıkmıştır. New Mexico Üniversitesi Bilgisayar Bölüm başkanı tarafından geliştirilen program öğrencilerin lineer cebir ve sayısal analiz hesaplamalarına alternatif bir yol için geliştirilmiştir. Ülkemizde de mühendislik alanlarında genel olarak tamamen bu işlemler için kullanılmaktadır. Matrix Laboratory ülkemizde programlama olarak üniversitelerin makine, elektrik gibi bölümlerinde yeni yeni kullanılmaya başlanmıştır.
Matrix Laboratory Programlamanın Kullanım Alanları
Matrix Laboratory programının kullanım alanları genel olarak mühendislik alanlarını kapsamaktadır. Özellikle sistemlerin analiz hesaplamalarında ve matematik işlemlerinin yapılıp görselleşmesinde oldukça sık kullanılan bir programdır. Lineer cebir hesaplamalarındaki kullanım alanını zaten belirtmiştik. Bunun yanı sıra Algoritma Geliştirme, Data Analizi, Makine Öğrenmesi, Veri Bilimi ve Derin Öğrenme gibi geleceğin teknolojilerinde de sıkça kullanılan bir programlama dilidir.
Ara yüz oluşturma, simülasyon ve grafik oluşturma gibi daha pek çok kullanım alanı da bulunmaktadır. Özellikle mühendislik öğrencilerinin çok iyi bilmesi gereken ve kendisini geliştirmesi gereken bir programlama dilidir. Java, Python ya da C++ dillerinin aksine mühendislerin daha kolay anlayacağı ve çok daha kolay bir şekilde kullanacağı bir programdır. Ülkemizde bu programın sadece cebir işlemleri alanı içerisinde kullanıldığına dair yanlış bir bilgi bulunmaktadır. Matrix Laboratory son zamanlarda savunma sanayi üretiminde de sıkça kullanılan bir program olmuştur.
MATLAB İle Neler Yapılabilir?
- Bu program ile farklı algoritmaları uygulayabilir ve bu algoritmaları dizayn edebilirsiniz.
- Dosya, internet ya da veri tabanı gibi değişik kaynaklardan program içerisine yükleme yapabilir ve bunların analiz yapabilir ya da görselleştirilmesini yapabilirsiniz.
- Yaygın olarak matematik alanında kullanıldığı için matematik hesaplamalarını yapabilecek bir fonksiyon kütüphanesi program içerisinde mevcuttur.
- Tasarladığınız prototip ya da diğer modelleri program içerisinde simülasyon olarak gerçekleştirebilirsiniz.
- Programın diğer programlar ile rahat çalışması için farklı ara yüzler ortaya çıkarabilirsiniz.
Matrix Laboratory ve Avantajları
Her programın olduğu gibi bu programın da kendine özel bazı avantajları mevcuttur. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
- MATLAB her bir veri elemanını bir Matrix olarak değerlendirir. Bu matrixlerin toplama, çıkarma ya da tersi gibi işlemler için gömülü hazır fonksiyonlar oluşturur.
- Araç kutusunun düzenli ve bilgili bir şekilde kullanımı programın işlevselliğini oldukça arttırmaktadır. Excel bağlantısı girilen verinin Excel tarafından okunabilmesini sağlar. Aynı şekilde daha pek çok farklı şekilde veriler okunabilir.
- Kodlar normal olarak değil vektörleştirilerek kullanılır. Bu durumda kodların boyutunu büyük bir oranda küçültür.
- Simulink ile veri grafiğe çok daha rahat dönüşmektedir. Ayrıca bu sayede grafiğin rengi ve boyutu da ayarlanabilir.
Matrix Laboratory Nasıl Öğrenilir?
Herhangi bir program ya da programlama dili öğrenmek artık çok kolay. Bunun için öğrenmek isteyenlere pek çok seçenek sunulmaktadır. İster ücretli ister ise ücretsiz olarak istediğiniz bir program ya da yazılım dilinin dersini alabilirsiniz. Matrix Laboratory için de aynı durum geçerlidir. Udemy üzerinden ücretli pek çok Matrix Laboratory dersi bulunmaktadır. Bu derslerde MATLAB nedir sorusundan başlanarak A’dan Z’ye her noktası adım adım öğretilmektedir.
Ayrıca online video izleme platformu olan Youtube üzerinden de pek çok ücretsiz ders meraklılara sunulmuştur. Ayrıca pek çok kurs merkezi de bu Matrix Laboratory dersini yüz yüze göstermektedir. Ayrıca oldukça kullanılan bir program olması sayesinde internet üzerinden takıldığınız ya da anlamadığınız noktalarda rahat bir şekilde hem Türkçe hem de İngilizce olarak destek bulabilirsiniz.
MATLAB hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart ve İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalı üzerinden geleceğin kodlama dilleri ya da gelecekte yazılımın kullanım alanları ile alakalı uzman kişiler ile çekilmiş videolara ulaşabilirsiniz.