Son yıllarda girişimcilik fikirleri artmaya ve gittikçe önem kazanmaya başladı. Tarihsel olarak yüzlerce yıl öncesinde girişimcilik çalışmaları yapıldığı görülüyor. Zaman geçtikçe de girişimcilik kavramı gelişmeye ve büyümeye devam etti. 21. yüzyıl başlarında ise girişimcilik ve fikirleri en üst seviyesine ulaşmaya başladı. 21. yüzyılda yapılan çalışmalar bu süreçte oldukça etkili oldu. Çünkü girişimcilik bu sayede farklı alanlara ve yeni çalışmalar ile iç içe girmeye başladı. Genç girişimciler 21. yüzyıldan sonra yeni fikirlere yelken açmaya başladı.
21. Yüzyıldaki Gelişmeler ve Girişimcilik Çalışmaları
2000’li yıllarda dünyada pek çok yeni teknoloji ortaya çıkmaya başladı. Bu teknolojiler de insanların hayatlarında büyük değişikler yapmaya yetti. Sağlık, imalat, üretim, iş hayatı ve sosyal hayat gibi A’dan Z’ye her nokta köklü bir değişim yaşadı. Girişimcilik alanı da bu değişimlerden fazlası ile etkilendi. Özellikle yazılım ve internet alanındaki gelişmeler girişimciliğe farklı bir boyut kattı. Dünyada yeni is trendleri de girişimcilik alanındaki değişimler ile farklı boyutlara ulaştı.
Girişimcilik geçmişte belli alanlarda yapılan yenilikçi çalışmalardı. Fakat yazılım alanının gelişmesiyle birlikte girişimcilik her alana sıçradı. Yazılım girişimciler için kimsenin aklına gelmeyen is fikirleri anlamına geliyordu. Çünkü girişim alanının yapacağı değişimlerin bir sınırı bulunmuyor. Fakat yapılan bir çalışmanın girişim olarak değerlendirilmesi için imkanlar oldukça kısıtlıydı. Yazılım ise girişimcilerin bu kısıtlamalarını ortadan kaldırdı. Ayrıca internetin gelişmesiyle de girişimcilere yepyeni bir dijital dünya açılmış oldu.
Girişimcilik Fikirleri Nasıl Oluşur?
Bir girişimin en önemli yapı taşlarından bir tanesi fikirlerdir. Bu yüzden fikir ne kadar güçlü ve sağlam olursa girişim süreci de o kadar güçlü olur. Bir girişimci için fikir üretmek en zorlu süreçtir. Genellikle ilk başlarda pek çok girişimci süreç içerisinde pek çok fikir değişikliğine uğrar. Fakat belli bir sorunu ortadan çıkarmak için yapılan girişim fikirleri çok daha başarılı bir ilerleme kaydeder. Bu tarz fikirler hem daha hızlı bir şekilde ilerler hem de pazara çıktığı zaman hazır bir kitleye ulaşır. Ayrıca sorun giderici girişimler çok daha rahat destek bulurlar.
Ülkemizde Hangi Girişim Fikirleri Başarılı Oluyor?
Girişimin yapılacağı ülke her zaman önemli konulardan birisi olmuştur. Genellikle ülkelerin girişim alanına bir yatkınlığı vardır. Örneğin online girişimcilik fikirleri her ülkede istenilen etkiye ulaşmaz. Ülkelerin internet alt yapısı ve online platformdaki zaman geçirme süreçleri girişim ülkedeki başarısını doğrudan etkiler. Buna ek olarak ülkelerin girişimlere bakış açısı da girişimlerin pazar başarılarını fazlası ile etkileyen bir diğer konudur. Ülkemizde ise girişimin başarılı olması için ve değerlendirilmesi için bazı önemli noktalar bulunuyor.
- İlk olarak ülkemizdeki girişimlerin başarılı olması için sosyal bir soruna değinmesi son derece önemli bir konu. Yani sosyal girişimcilik projeleri ülkemizde kısa sürede başarılı sonuçlar veriyor. Sosyal alanda yapılan girişimler hem pazarda hem proje sürecin başarıya daha kolay ulaşıyor.
- Sanal girişimcilik fikirleri ülkemizdeki son zamanların bir diğer favorilerinden bir tanesi. Özellikle alışveriş ve yiyecek üzerine yapılan sanal projeler halkın da desteğini alıyor.
- Ülkemizde başarılı olan diğer girişim modelleri ise sağlık ve eğitim alanındaki çalışmalar. Bu konulardaki çalışmaların dijital platformlara taşınması çoğunlukla girişimcileri başarıya ulaştırıyor.
Ülkemizde Girişim Fikirleri Nasıl Değerlendiriliyor?
Girişim ya da girişimcilik ülkemizde istenilen seviyeye ulaşmış değil. Bu yüzden pek çok başarılı girişimci şansını yurt dışında deniyor. Yine ülkemizde başarıya ulaşan pek çok girişim çalışması mevcut. Girişim fikirleri ülkemizde genellikle halk tarafından değerlendiriliyor. Yani halka katacakları bir girişimin ülkemizdeki değerlendirilme modelidir. Bu yüzden de halkın sorunlarına ışık tutacak ya da halkın işlemlerini hızlandıracak girişimler başarıya ulaşıyor. Maddi olarak bir beklenti içerisinde olan girişimler ya da benzerleri ise istenilen başarıya ulaşamıyor.
Dünyada Girişimcilik Fikirleri ve Değerlendirilmesi
Girişim artık dünyanın her tarafında yapılıyor. Her ülkenin kültürüne göre bir girişimcilik modeli belirlenmiş durumda. Fakat Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerde girişimin her modeli değerlendiriliyor. Bu yüzden girişimciler en mantıklı girişimcilik Amerika’da yapılan girişimcilik mottosu ile ilerliyor. Amerika gibi ülkelerde genellikle girişimin yatırımcıya kazandıracağı maddi kazançlar üzerinden değerlendiriliyor. Bu yüzden de girişimler arasında pazar kitlesi halihazırda olan girişim çalışmaları çok daha önemli bir hal alıyor.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından sanal girişimcilik fikirleri gibi konularda detaylı videolara ulaşabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesini ziyaret ederek de girişimcilik hakkında çok daha detaylı yazılar bulabilirsiniz. İnovasyon için Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek de girişim fikirleri hakkında uzmanlarca yazılmış yazılar bulabilirsiniz.