Dünyada geleceğin teknolojileri her zaman merak konusu olmuştur. Her geçen gün teknoloji farklı bir boyuta ulaşıyor. Bu yüzden de teknoloji ile alakalı atılan her adım ileriye dönük farklı senaryoları ortaya çıkarıyor. Çünkü teknoloji artık birbiri ile tamamen bağlı bir şekilde ilerliyor. Her teknolojik çalıştırma bir farklı bir teknolojinin temelini ortaya çıkarıyor. Ya da ortaya çıkan teknoloji çalışmaları insanların aklında farklı fikirler oluşturuyor.
Tarihsel olarak baktığımız zamanda teknoloji bu şekilde ilerlemiştir. Geleceğin 10 teknolojisi arasında gösterilen yapay zeka bu konuda büyük bir örnektir. Yapay zeka çalışmalarının temeli 2. Dünya Savaşı döneminde atılmıştır. Savaş döneminde ortaya çıkan bu teknoloji özellikle askeri alanda farklı teknolojilerinde ortaya çıkmasını sağlamıştır. Buna ek olarak yapay zekaya karşı savunma mekanizmaları üreten ülkeler de bu sayede bambaşka çalışmalara imza atmıştır. Bu durama bir diğer örnek çalışma da yazılım teknolojisidir.
Geleceğin teknolojisi nedir diye sorduğumuzda verilen cevapların yüzde 98’lık kısmı yazılım temellidir. Yazılım ilk olarak hayatımıza bilgisayarları soktu. Daha sonra ise internet, yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerin insanlara ulaşmasını sağladı. Üstelik gelecek için de planlanan teknolojilerin pek çoğunda yapay zekanın en az bir parçasını görüyoruz. İnsanların gelecekte hayatımıza damga vuracağını söylediği teknolojiler artık kendini göstermeye başladı. Üstelik bu teknolojiler onlarca farklı alan içerisinde ortak olarak faaliyet gösterebiliyor.
1 – Geleceğin Teknolojileri ve 3 Boyutlu Yazıcılar
Yakın geleceğe ait teknolojiler nelerdir sorusuna 3D yazıcılar verilen en sık cevaptır. Ülkemiz bu teknoloji ile 2010’lu yıllardan sonra tanışmaya başladı. Dünyanın ise bu teknoloji ile tanışması 30 – 35 yıllık bir sürece denk geliyor. İlk başlarda bu teknoloji sadece plastik figür ya da yedek parça üretimi için tercih edilmekteydi. Fakat zaman içerisinde 3D yazıcılar ile aslında her şeyin mümkün olduğu ortaya çıktı. Artık insanların aklına gelebilecek her şekilde her ürün bu makineler ile üretiliyor.
Bu üretim bandı içerisinde plastik, metal, kauçuk, karbon fiber ya da beton bile bulunuyor. Tüm bu baskıların her biri de farklı alanlarda kullanılıyor. Örneğin metal basan yazıcılar ile artık araba üretiliyor. Beton basma özelliği olan devasa yazıcılar ise ev yapımlarında kullanılıyor. Ayrıca ayakkabı ve kıyafet basımları da dünyada son dönemlerde artmaya başladı. Fakat bu 3D yazıcıların geleceğin teknolojileri arasında gösterilmesinin başlıca sebebi bu makineler organ, kemik ya da doku basılmasıdır.
2 – Geleceğin Teknolojileri: Yapay Zekanın Gelecekte Kullanım Alanları
Geleceğin teknolojileri 2020 yılı ve sonrası için iyice netleşmeye başladı. Netleşme sürecinde de en dikkat çeken teknoloji şüphesiz ki yapay zeka teknolojisi oldu. Yapay zekayı aslında tek bir teknoloji gibi gösterme son derece yanlış. Çünkü yapay zeka birden fazla teknoloji barındıran ve birden fazla teknolojinin temelini oluşturan bir çalışmadır. Yani yapay zeka ile insanlar bilgisayarlar, robotlar ya da benzer teknolojileri destekliyor. Yapay zekanın çalışma alanını biraz daha genişletirsek sağlıktan bankacılığa kadar her alanı kapsadığını görebilmekteyiz.
Geleceğin teknolojileri arasında yapay zeka kadar geniş bir alanı kapsayan teknoloji bulunmuyor. Yapay zeka bugün ilaç üretiminde, ameliyatlarda, seri üretimde ya da dijital asistanlarda karşımıza çıkıyor. Uzmanlar gelecekte bankacılık işlemlerinin yüzde 90’a yakın bir kısmını yapay zeka destekli robotlar tarafından yapılacağını belirtiyor. Yakın gelecekteki teknolojiler arasında yapay zeka şimdiden insanların işini elinden almaya başladı. Aynı zamanda da insanlara yepyeni iş kapıları açmayı başardı.
3 – Drone Teknolojisinin Geleceği
Dronelar hayatımıza çok hızlı bir giriş yapmayı başardı. İnsanlar kendilerini bir anda drone kullanırken ya da drone üzerine çalışma yaparken buldu. Temelinde İHA ve SİHA’ların olduğu dronelar askeriyeden sağlığa kadar iş hayatının her alanında kullanılmaya müsait. Günümüzde dronelar genellikle fotoğraf ve video çekimi için kullanılıyor. Fakat kargo ulaştırma, acil durumlarda ilaç ulaştırma ya da savaşlarda düşman hatlarına saldırmak için de kullanılabilir. Geleceğin teknolojileri arasında olacağı kesin olan dronelar ile alakalı büyük şirket bu alanlardaki çalışmalarını hızlandırmaya başladı.
4 – İnsansız Araçların Artması
İnsansız araçlar aslında günümüzde bile kullanılan bir teknolojidir. Geleceğin en önemli teknolojileri yerine bu teknoloji aslında günümüzün teknolojileri arasında dile getirilmektedir. Amerika’da Uber ve Tesla başta olmak üzere bu alandaki çalışmaları kendinden söz ettirmeyi başardı. Temelinde yazılım, yapay zeka ve sensor teknolojileri olan bu araçlar gelecekte daha da parlayacak bir alan. Hala araçların zaman zaman sorun çıkardığı haberlerde dile getiriliyor. Çok yakın bir gelecekte uydulardan alınan sinyallerin de iyileşmesi ile bu teknolojiler daha güçlü olarak karşımıza çıkacak.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve web sitesini ziyaret ederek gelecekte çıkacak teknolojik ürünler hakkında detaylı içerikler bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesinden de geleceğin teknolojileri ve bunların kullanım alanları ile alakalı yazılar bulabilirsiniz.