Fitoterapi nasıl uygulanır sorusuna hastalıktan bağımsız bir cevap vermek çok mümkün değildir. Türkiye’nin bitki zenginliği açısından pek çok ülkeden ileride olduğu görülmektedir. Ancak diğer ülkelerle kıyaslandığında bu bitki zenginliğini yeterince değerlendiremediğimiz de anlaşılmaktadır. Fitoterapi kısaca açıklanacak olursa bitkilerle tedavi anlamına gelmektedir. Bitkilerle tedavinin, bilimin ışığında yapılması, sonuçların istenen şekilde elde edilmesini sağlayacaktır. Bitkilerin ham maddelerini kullanarak alternatif tedavi yöntemleri uygulama ve hastalıklara şifa olma gibi anlamlar da fitoterapi kelimesi içerisinde bulunmaktadır. Bitkilerin günümüzde gittikçe artan önemi her alanda kendini hissettirmektedir. Bugün, kimyasal üretimlerden ziyade pek çok sektörde bitkisel bazlı üretimlerin yapıldığı görülmektedir. Bu nedenle, bitkilerin her alanda önemi oldukça fazladır. Ülkemizin sahip olduğu bitki zenginliği bu açıdan değerlendirilmelidir.
Fitoterapi Nasıl Uygulanır? Bitkileri Doğru Kullanıyor Muyuz?
Fitoterapi anlamında bitkilerin günlük yaşantımızda gittikçe artan ağırlığını görmekteyiz. Bitkilerin daha sık bir şekilde kullanılması güzel bir durumdur. Ancak önemli olan bir başka husus bu bitkilerin doğru kullanılıp kullanılmadığıdır. Fitoterapi bitkileri arasında uçucu yağ barındıran kokulu bitkilerin doğru demlenmesine dikkat edilmelidir. Bu tür bitkiler demlenirken porselen ya da cam demlikler kullanılmalıdır. Bu tarz bitkilerin metal bir kapta demlenmesi doğru değildir. Fitoterapi Uzmanı tarafından demleme sırasında kabın ağzının kapalı olması gerektiğinden de bahsedilmektedir. Çünkü ağzı açık bir şekilde demleme işlemi yapıldığında uçucu yağların ortadan kaybolması gibi bir durumla karşılaşılmaktadır. Kokulu bitkilerden bir tanesi papatyadır. Papatya uçucu yağ taşıdığı için demleme yöntemine azami ölçüde riayet edilmelidir. Uçucu yağlara sahip olan bir başka kokulu bitki rezenedir.
Doğru Bitkinin Alınması Önemlidir
Fitoterapi nasıl uygulanır sorusuna bir başka boyuttan da bakılmalıdır. Satın aldığımız bitkiler gerçekten de doğru bitkiler midir? Aslında bugün aktarlardan aldığımız papatyanın %80’i yanlış bitkidir. Çünkü doğada papatyaya benzeyen çok sayıda bitki bulunmaktadır. Bitkiler yanlış toplandığı için aktarlarda da yanlış bitkinin satışı yapılabilmektedir. Yanlış bir papatya kullanımı da haliyle papatyanın sağladığı olumlu etkileri kullanıcılarına sunmayacaktır. Doğada gördüğümüz ve papatya sandığımız pek çok bitki, aslında papatya değildir. Papatya sanılarak kullanılan bazı bitkiler toksik etkiler sunabilmektedir. Ayrıca baş ağrısı gibi farklı rahatsızlıkların da tetikleyicisi olabilmektedir. Fitoterapi nasıl uygulanır sorusu kadar ‘doğru bitkiyi kullanıyor muyum’ sorusu da önemli olmaktadır.