Şirketler kadar ülkeler için de inovation yapmak artık önemli bir hal almaya başladı. İnovasyon artık bir girişim ya da bir Start – up çalışması olarak görülmüyor. Buna ek olarak yeniliğin artık tek amacı maddi kazançlar sağlamak da değil. Geçtiğimiz son iki yıl içerisinde ülkelerin ekonomileri başta pandemi olmak üzere pek çok sebepten etkilendi. Dünyanın önde gelen şirketlerinin de ömürleri gittikçe azalmaya başladı. Değişim ve yenilik ile birlikte inovasyona ayak uyduramayan şirketler birer birer batıyor.
Fakat bu kriz sürecini dezavantajdan avantaja çevirmek için çalışmalar yapmak mümkün. Bu çalışmalar da inovasyon çalışmaları ile ancak yapılabilir. İnovasyon örnekleri ile şirketler krizin etkisini ortadan kaldırabilir ya da minimum seviyeye çekebilir. İnovasyon çalışmaları bu süreçte hızlandığı için uzmanlar kriz dönemlerine aynı zamanda inovasyon dönemi adını da verir. Amerika’da meydana gelen en son büyük kriz büyük şirketlerin doğmasına neden oldu. Google ve Facebook gibi şirketler bu kriz dönemlerinde hayata geçen önemli firmalardır.
Benzer durum ülkemiz için de geçerlidir. Ülkemiz kriz döneminde başarılı inovasyon çalışmalarına imza atmıştır. Yemeksepeti ve Getir gibi uygulamalar yakın zamanda kriz döneminde çıkan en iyi inovasyon çalışmalarıdır. Bu durum da akıllara inovasyon nedir ve neden kriz döneminde önemli bir hale geliyor sorunu getiriyor. Günümüzde inovasyon tek bir başlık altında açıklanamaz. İnovasyonun pek çok farklı alt konusu ve başlığı vardır.
İnovation Yapmak Neyi İfade Eder?
En genel tabiri ile inovasyon yenilik anlamına gelir. İnovasyon sayesinde belirli alanlarda yenilikler ortaya çıkar ve farklı yöntemler geliştirilir. Bir inovasyon hizmet, ürün ya da süreç olarak insanların karşısına çıkabilmektedir. Şirketler, kurumlar veya devletler inovasyon ile mekan, zaman ya da pazarlama alanında yeniledikleri ürünleri tüketicilere sunar. Geçtiğimiz yıllarda bu çalışmalar genellikle şirket ya da girişimciler tarafından yapılmaktaydı. Fakat devletler de artık bu sürece dahil olmaya başladı.
Hizmet inovasyonu gibi inovasyonlar devletler tarafından fazlası ile destekleniyor. Bu süreçten devletler ve vatandaşlar fazlası ile etkileniyor. Hatta süreç profesyonel bir şekilde yürütülürse uluslararası düzeyi kadar ilerleyebilir. Hatta artık ülkelerin inovasyon çalışmaları onların ekonomisini ve gelişmişlik düzeyinde önemli bir rol oynuyor. Ülkeler için inovasyon yapmak onların 40 yıllık gelişim planına ışık tutuyor. Bir diğer yandan inovasyon sadece ekonomik krizlere çözüm üretmiyor. Aynı zamanda geleceğimizin de şekillenmesini sağlıyor.
Kurumların Dijital Dönüşümü ve İnovasyon Çalışmaları
Kişilerin ya da kurumların farklı bir şekilde dijital dönüşüm sağladığı kurumlar inovasyon açısından son derece önemlidir. Kurum olarak akıllara ilk olarak şirketler ve firmalar geliyor. Fakat bunlara ek olarak Start – up çalışmaları da son derece önemli ve etkilidir. Bir ürün inovasyonu yapmak için en çok tercih edilen yöntem ise tersine mühendisliktir. Kişilerin son kullanımı değerlendirmeye alarak onu birince dereceden analiz etmek gerekir. Bu analiz sırasında ürünün neye ihtiyacının olduğu belirlenir.
Bu konuda en iyi örnek aslında Google firmasıdır. Google inovasyon nedir ve nasıl yapılır gibi soruları en iyi cevaplayan firmadır. Google çalışanları üzerinde en çok zaman kaybettikleri konuyu analiz etmeye başladı. Ve elde ettiği veriler ile de Google Drive hizmetini piyasaya sundu. Bir diğer başarılı örnek ise Uber firmasının çalışmalarıdır. Yaptığı çalışmalar sonuncunda firma Uber markası işsizlik durumuna bir çözün üretmiştir. Her iki örnek de hizmet inovasyonu için dünyanın en iyi ve başarılı örnekleri arasındadır. İnovation gerçekleştirmek bir krizi fırsata çevirmek için en iyi yöntemdir.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından inovasyon modelleri hakkında detaylı videolar bulabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesinden de inovation yapmak için bilinmesi gerekenler hakkında içerikler bulabilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesinden de inovasyon ile alakalı merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.