Derin öğrenme teknolojisi 21. yüzyılın en önemli ve en çok dikkat çeken teknolojilerinden bir tanesidir. Çünkü derin öğrenmenin getirdiklerinden çok götürecekleri oldukça tartışılmaktadır. Yapay zeka ve makine öğrenmesinin bir ortaklığı olarak karşımıza çıkan derin öğrenme, kimi bilim adamlarına göre dünyanın sonunu getirebilecek bir teknoloji. 2010’lu yıllardan sonra oldukça gündeme gelen derin öğrenme algoritmaları makine öğrenmesinin bir alt koludur diyebiliriz.
Derin öğrenmenin yapay zeka ve makine öğrenmesi ile birlikte kullanılması aslında bizlere kullanım alanlarının ne kadar geniş olduğunu gösteriyor. Fakat kullanım alanlarını tamamen anlayabilmemiz için ilk olarak bu teknolojinin tam olarak ne olduğunu sizlere açıklamamız gerekmektedir. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı olarak önceki yazılarımızda sizlere makine öğrenmesi ve yapay zeka teknolojileri hakkında yazılar hazırlamıştık. Bu yazımızda ise sizlere derin öğrenmenin hangi alanlarda karşımıza çıktığını yazdık.
Derin Öğrenmenin Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi İle İlişkisi
Yapay zeka ve makine öğrenmesinin ne olduğunu ve nerelerde kullanıldığını sizlere önceki yazılarımızda detaylı olarak anlatmıştık. Derin öğrenme makine öğrenmesinin farklı bir kodlama yöntemi ya da bir alt kolu olarak görülmektedir. Yapay zeka robotlarının veya bilgisayarlarının canlılara ait özellikleri gösterebilmesi için veriler kullanarak sonuçları tahmin etmeye ya da yapacağı harekete karar vermesine imkan tanıyan teknoloji derin öğrenmedir. Kısa derin öğrenme teknolojisi yapay zekayı eğitmemize imkan veren bir teknolojidir.
Bu yüzden insanların robotlardan korkmasına ve sonumuzu getireceğini düşünmesi aslında sadece yapay zeka çalışmaları ile alakalı değil aynı zamanda da derin öğrenme ile alakalı bir konudur. Kodlama dilleri kullanılarak günümüzdeki halini alan bu teknoloji için en çok tercih edilen dil Python ’dur. Python derin öğrenme örnekleri içerisinde en çok görülen kodlama dilidir. Çünkü Python ile derin öğrenme daha kolay olarak uygulanmakta hem de diğer dillerin sunmadığı avantajları Python sunmaktadır. Diğer bir yandan ise Python dilinde kodlamanın daha kolay olması ve makine öğrenmesi, derin öğrenme gibi alanlara daha yatkın olması da bu dilin derin öğrenmede kullanılmasına sebep olmuştur.
Derin Öğrenme Teknolojisi Hangi Alanlarda Karşımıza Çıkıyor?
Derin öğrenme örnekleri aslında aklımıza gelen her alan içerisinde farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Çünkü bu teknolojisi bizlere herhangi bir sınır sunmuyor. Derin öğrenme çalışmalarında tek sınır insanın hayal gücüdür. En çok karşımıza çıkan kullanım alanları ise şöyle açıklanabilir;
- Telefon Asistanları: Siri ya da Alexa gibi asistanları duymayanayız yoktur. İnsanların sesini algılayan ve isteklerini yerine getiren bu asistanların gelişmesi ve kullanılması tamamen derin öğrenme ile sağlanmaktadır. Ayrıca çağrı merkezlerindeki ses ile otomatik yönlendirme işlemleri de derin öğrenmenin bir eseri olarak karşımıza çıkıyor.
- Çeviri Yapma: Günümüzde dünyanın farklı bir noktasında hiç duymadığınız bir ülkeden bir insan ile kolayca iletişim sağlayabilirsiniz. Fakat iletişim kurmanız bazen zor olabilir. Derin öğrenme ile ortaya çıkan çeviriler bizlere günümüzde iletişimin en kolay halini sunmakta.
- Otonom Araçlar: Trafik sorunu ve trafik kazaları dünyanın ortak sıkıntılarından bir tanesi. İnsanların bir anlık dalgınlığı ile geri dönüşümü olmayan sorunlar bizleri bulabilir. İnsan desteğine ihtiyaç duymayan araçlar da bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için derin öğrenme teknolojisi ile ortaya çıkan bir diğer üründür. Günümüzde yavaş yavaş yayılmaya başlayan bu teknoloji gelecekte hayatımızın önemli bir parçası olacak.
- Resim Renklendirme: Belki de pek çoğunuz kullandığı eski resimleri renklendirme işlemi de derin öğrenme ile gerçekleşmektedir. Ayrıca derin öğrenme destekli yapay zeka robotları kişisel resimlerinizi tarihin en önemli ressamlarını tarafından çizilmiş gibi gösterecek bir teknolojiyi de ortaya çıkarmıştır.
Başka Hangi Gelişmeler Göze Çarpıyor?
- Yüz Tanıma Sistemleri: Gerek güvelik kameraları gerek ise Facebook gibi sosyal medya alanlarında resimleriniz ya da kendiniz kolay bir şekilde fark edilebiliyorsunuz. Suçluların yakalanmasını oldukça kolaylaştıran yüz tanıma sistemleri de derin öğrenme teknolojisi ile ortaya çıkmıştır.
- Online Platformlar: Netflix gibi dizi ve film izleme platformları listenize eklediğiniz tüm dizileri ve filmler kapak resminden konusuna ve çekim yerine kadar analiz ederek ana ekranınıza listenizdekine benzer filmler çıkarıyor. Oldukça zorlu bu işi de derin öğrenme ile yapabiliyoruz. Ayrıca alışveriş siteleri de sepetinize ve aldığınız ürünlere göre ekranınıza bu sayede beğeneceğiniz ürünleri çıkarabiliyor.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek derin öğrenme örnekleri ile alakalı detaylı videolara ulaşabilirsiniz. Aba Innolab resmi internet sitesinden derin öğrenme ile neler yapılabilir ve derin öğrenme teknolojisi neden önemli gibi sorular ile alakalı detaylı makalelere ulaşabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesinden de yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerde kullanılan kodlama dilleri ile alakalı yazılara ulaşabilirsiniz.