Üniversitede sanat eğitimi almak için başarılı portfolyo çalışmaları gerekir. Çünkü portfolyolar artık üniversite kabullerinde doğrudan rol oynayan son derece önemli konulardan bir tanesidir. Portfolyo hazırlamadan ya da portfolyo hazırlamadan bir okula başvurmak ve devamında onay almak artık imkansız. A’dan Z’ye tüm okullar artık öğrencilerden portfolyo çalışmaları istiyor. Ayrıca portfolyonun da öğrencilere kabul kapısı için başarılı bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Portfolyo bu anlamda sanat okullarının istediği en önemli ve en çok değerlendirdiği etken oldu.
Belli bir döneme kadar üniversiteler öğrencilerden sadece uluslararası sınavlardan başarı istiyordu. Fakat zaman içerisinde portfolyolar önemini gözler önüne serdi. Çünkü her açıdan öğrenciyi portfolyo üzerinden değerlendirmek daha mantıklı sonuçlar doğuruyordu. Özellikle küresel üniversiteler bu anlamda hemen portfolyo çalışmalarına başladı. Üniversiteler hem öğrencileri portfolyo yapmaya yönlendirdi hem de kendilerini bu sürece hazırladı. Durum böyle olunca da portfolyo sanat okullarının vazgeçilmezi haline geldi.
Portfolyo Çalışmalarının Üniversiteler Tarafından Tercih Edilmesi
Üniversiteler için portfolyo son dönemlerde çıkan bir seçenek haline geldi. Geçmişte portfolyoların yerine uluslararası sınavlar tercih ediliyordu. Sanat alanında kendini geliştirmek isteyen öğrencilerden portfolyo yerine fizik, matematik ve kimya gibi konularda başarı isteniyordu. Bu tarz bir seçim de okullarda belli başlı sorunları ortaya çıkarıyordu. Özellikle sanat alanında yetenekli olmayan öğrencilerin bölümlere yerleşmesi süreçteki en önemli konu oldu.
Bölümler bu durumun farkına vardıktan sonra portfolyo çalışmalarını dile getirdi. Fakat yine de başarılı portfolyo çalışmaları bir anda sürece dahil olmadı. Önce belli başlı bölümlerde portfolyolar öğrencilerden istendi. Amaç portfolyonun öğrenci kalitesi ve başarısı anlamında okullara tam fikir vermekti. Yapılan araştırmalar ve alınan sonuçlar da portfolyo ile kabul alan öğrencilerin ne kadar doğru olduğunu gösterdi. Bu durum kısa sürede tüm üniversitelerin sanat bölümlerine yayıldı. Ve portfolyolar bu sayede öğrencilerin en büyük dayanağı haline geldi.
Başarılı Portfolyo Çalışmaları Nasıl Olmalıdır?
Her öğrenci için hazırlanacak portfolyo çalışması birbirinden farklıdır. Ya da başka bir deyiş ile herkes portfolyo hazırlarken farklı bir yol izleyebilir. Bu durum tamamen kişilere bağlıdır. Fakat genel olarak bir portfolyonun başarılı olarak adlandırılması için bazı önemli noktalar vardır. Bu noktalar tüm sanat bölümlerinde okumak isteyen öğrenciler için aynıdır. Hatta kişilerin portfolyo oluştururken destek alacağı kişiler hazırlanma konusunda kişilere yön verir. Fakat içerik olarak önemli olan noktalar ise şunlardır:
- İlk olarak portfolyo tasarımı özgün olmalıdır. Çalıntı ya da benzer içerik olmamalıdır. Okullara her yıl binlerce başvuru geldiği için benzer çalışmalar hemen dikkat çeker. Bu çalışmalar da ilk izlenimi kötü bırakır.
- Mümkün olduğunca çalışmalar kronolojik olarak yer almalıdır. Çünkü okullar kişilerin zaman içerisindeki gelişimini ve perspektifini görmelidir. Karışık bir çalışma olmamalıdır. Hatta mümkün olduğunda çalışmaların altına çok kısa notlar ya da tarih düşmek mantıklı olabilir.
- Başarılı portfolyo çalışmalarındaki bir diğer ortak nokta ise çalışmaların kişiyi yansıtmasıdır. Yani sırf okuldan kabul almak için yapılmış kişi ile alakası olmayan çalışmalara yer vermemek gerekir.
- Portfolyo gönderilmeden önce mümkün ise bir uzmanın sunumuna çıkartılmalıdır. Bu sayede dış pencereden kişiler eksik ve hatalı yönlerini görür.
- Portfolyo hangi ülke ya da okula yollanırsa yollasın içerisindeki dilin İngilizce olmasına özen göstermek gerekir. Tabi okul dili farklı ise ve kişilerde bu dile hakim ise durum değişir. Örneğin bir Alman okuluna yollanacak ise başvuru yapacak kişi Almanca biliyor ise dil Almanca olabilir.
- Portfolyoların içerisinde okulları yanlış yönlendirecek hatalı bilgiler yer almamalıdır.
- Başvuru yapacak kişiler eğer var ise çalışmaları ile aldığı ödül ya da başarılar da yer almalıdır. Buna ek olarak kişiler daha önce bir yarışmaya katıldı ise katıldığı çalışmalara da portfolyoda yer vermelidir.
- Portfolyo her zaman başvuru yapan kişiyi tam olarak yansıtacak şekilde ve doğru bilgiler ile dolu olmalıdır.
Portfolyo Sadece Okuldan Kabul Almak İçin Yeterli Mi?
Sanat icra edilen bir bölümde öğrencilerin fen ya da sosyal bilgiler derslerindeki başarısı etkili olmaz. Bu bölümler öğrencilere çok daha farklı yaklaşır. Gerek eğitim ile gerek ise sundukları ile bu tarz bölümler diğer bölümlerden çok ayrı bir yerdedir. Bu yüzden başarılı portfolyo çalışmaları süreç içerisinde baştan sona etkili olur. Buna ek olarak öğrencilerden istenen tek şey ise İngilizce ya da eğitimin verildiği dildeki yeterliliktir. Sanat bölümleri genel olarak İngilizce eğitim verdiği için de TOEFL ve IELTS bu anlamda yeterli olacak 2 uluslararası İngilizce sınavdır.
Sanat okulları günümüzün en çok rağbet gören okullarıdır. Sanat alanında eğitim almak isteyen kişiler bu yüzden okulları daha yakından öğrenmelidir. Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve Web sitesinden sanat okulları hakkında çok daha detaylı makaleler bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet adresinden de başarılı portfolyo çalışmaları hakkında bilgiler alabilirsiniz.