Son dönemlerde yazılım dilleri gençlerin üzerine çok düşündüğü alanlardan biri oldu. Yazılım alanı keşfedildikçe aslında ne kadar geniş konuları kapsadığını gösteriyor. Bu yüzden de şirketler başta olmak üzere pek çok kişi artık yazılım alanına fazlası ile yönelmeye başladı. Yazılım bugünün ve geleceğin en önemli teknolojilerinden bir tanesi olmayı başardı. İlk olarak 80’li yıllarda ortaya çıkan yazılım her geçen gün üzerine katarak ilerlemeye devam ediyor.
İnternet ve bilgisayar teknolojilerinin ilerlemesi aynı zamanda bu teknolojinin ilerlemesinde de önemli bir etken oldu. İlk programlama dili çalışmaları ve günümüzdeki çalışmaları kıyaslandığı zaman arada çok büyük farklılık olduğunu görürüz. Bu farklılıklar aslında sadece çalışma alanlarında ortaya çıkmıyor. Aynı zamanda programlama dillerinin de uygulanmasında büyük değişimler ortaya çıktı. Aradan geçen 30 yıl içerisinde programlama dilleri kendi içerisinde alternatifler de ortaya çıkardı. İlk başlarda kullanılan kodlama dillerinin sayısı oldukça azdı.
Fakat programlama dili kullanan ve bu dilleri merak eden kişi sayısı arttıkça dillerin alternatifleri de ortaya çıktı. Bir dilde eksiklik gören kullanıcılar kendilerini geliştirerek yeni programlama dillerini ortaya çıkardı. Ayrıca ilk başlarda kodlama dillerinin kullanım alanlarının çok büyüyeceği tahmin edilmiyordu. Bu dillerin bilgisayar ve internet teknolojileri ile sınırlı olacağı tahmin ediliyordu. Fakat zaman geçtikçe yazılım dünyanın en önde gelen teknolojilerinin yapı taşı olmayı başardı.
Kodlama Dilleri İle Gelişen Akıllı Telefonlar
Akıllı telefonların insanların hayatına girmesi dünyada adeta bir devrim etkisi yarattı. Çünkü bu telefonlar sayesinde insanlar tüm işlerini istedikleri yerden yapıyordu. Akıllı telefon tarihsel olarak 2000’li yıllardan sonra denk gelse de devrim etkisinin olması 2012 yılı ve sonrasında ortaya çıktı. Birbiri ardına çıkan akıllı telefonlar sayesinde bilgiye ulaşmak da kolay bir hal aldı. Herkesin bildiği gibi de bu telefonların en önemli kısımları beyinleri. İçerisinde barındırdığı üst düzey kodlama sayesinde telefonlar verilen her emri yerine getiriyor.
Kameralar, dokunmatikler ya da asistanların her biri kodlama ile hizmete geçiyor. Akıllı telefon teknolojisi yaklaşık olarak 10 yıl gibi kısa bir sürede bu seviyeye geldi. İlerleyen süreçlerde kodlama alanının da ilerlemesi ile farklı telefonlar bizlerin karşısına çıkacak. En çok kullanılan programlama dilleri de bu yüzden telefon ve telefon uzantılı teknolojiler üzerine gelişiyor. Bu durum ayrıca gençler için büyük bir iş kapısı da oluyor. Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre telefonlar gelecek yıllarda bilgisayara olan ihtiyacı da ortadan kaldıracak. Video montajlama ya da kod yazma gibi işlerde telefonlar şimdiden kullanılmaya başlandı bile!
Savunma Sanayi Yazılım Dilleri
Savaşlar ya da ülkelerin birbirine yapığı güç gösterileri binlerce yıldır devam ediyor. Bu süreç günümüzde de hala ülkelerin çokça tercih ettiği bir yöntem. Tanklar ya da kalabalık askeri güçler geçmiş yıllarda ülkelerin en önemli silahıydı. Fakat savunma sanayi yazılım dilleri kullanmaya başladıkça işler farklı bir boyut aldı. Çünkü artık dikkat çeken ayrıntılar ülkeleri teknolojik güçleri olmaya başladı. Ülkeler artık kendilerini korumak için son teknolojilerden yararlanıyor.
Üstelik bu teknolojilerin maliyetleri de oldukça fazla. Bunları yapmak ne kadar önemli bir konu ise bunları dışarıya satmak da bir o kadar önemlidir. Üretmeyip almayı düşünen ülkeler her zaman en iyi teknoloji tercih eder. Bu yüzden ülkeler en kaliteli son teknolojiye sahip savunma sanayi ürünlerini üretmek için yarışıyor. Demirler, roketler ya da silahlar bulunabilen kaynaklardır. Fakat tüm sistemi kontrol eden yazılım dilleri en nadide parçaların başında gelir. Bu da ülkelerin bu teknolojilere harcadığı parayı da kazandığı parayı da arttırır.
Oyun ve VR Teknolojilerinde Yazılım
Yıllar boyunca oyun oynamak zaman kaybı ya da para israfı olarak görüldü. Bu durum dünyanın dört bir yanında bu şekilde ilerledi. Sadece oyun oynamak değil aynı zamanda oyun yapmak da insanların “Boş İş” olarak ifade ettiği bir konuydu. Fakat oyun alanındaki yazılım dilleri sayesinde bu durum tamamen değişti. Hem oyun yapmak hem de bu oyunları oynamak artık yetenek işi olmaya başladı. Dünyada yapılan ilk oyundan yapılan son oyuna kadar her oyun kodlama temelli yapılmıştır.
Oyun yapmak aslında kodlamayı öğrenmenin en kolay yollarından biridir. Bugün dünyanın konuştuğu Elon Musk bile ilk parasını yaptığı oyunu satarak kazanmıştır. Bir diğer yandan artık yapılan oyunları gerçeğinden ayırt etmek de zor bir hal aldı. Bununla beraber VR teknolojisi de yükselişe geçti. VR tahmin edildiği gibi sadece oyunlarda kullanılmıyor. Eğitim, sağlık ve mühendislik alanlarında da VR teknolojisi artık çokça tercih ediliyor. Gelecek yıllarda VR ile doktorların ameliyatları ilk önce sanalda yapacağı tahmin edilmekte.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve Web sitesinden yazılım dilleri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek de kodlama dilleri hakkında detaylı içerikler bulabilirsiniz.