2000’li yıllardan sonra girişimciler Startup kurmak için büyük bir yarışa girdiler. Artık pek çok genç ya Startup kuruyor ya da bir Startup projesine dahil oluyor. Startup son yüzyılın insanlara sunduğu en büyük fırsatlardan bir tanesidir. Startuplar insanlara maddi ve manevi pek çok fırsat sunuyor. Özellikle son dönemlerde Startup projelerini başarıya ulaştıran kişiler büyük maddi kazançlar elde ediyor. Fakat her Startup çalışması, istenilen şekilde başarıya ulaşmıyor. Sürecin başarılı olabilmesi için dikkat edilmesi gereken pek çok adım dikkat çekiyor.
Planlama, ekip, fikir ya da maddi destek gibi etkenlerin her biri Startup projesinin başarısı ile doğru orantılıdır. Tüm bu etkenlerin her biri farklı süreçlerde devreye girer. Örneğin planlama aşaması için ilk olarak bir fikrin belirlenmesi gerekiyor. Aynı şekilde ekibin kurulması için de ilk olarak fikrin bulunması ya da planlamanın yapılması gerekmektedir. Yani tüm aşamalardan önce girişimcilerin fikirlerini belirlemesi gerekiyor.
Startup fikirleri bir girişimin her zaman ilk aşaması olmuştur. Çünkü projenin tüm gidişatı fikir üzerinden ilerler. Fikrin ilgilendiği alana göre proje için ekip kurulur ya da fikrin kapsadığı alana göre yatırımcıların kapısı çalınır. Startup projelerinin ilk aşaması olduğu için de fikirler genellikle projenin en önemli parçasıdır. Yatırımcılar için ihtiyaç olan her şey fikirler ile ortadan kaldırabilecek sorunlardır.
Startup Kurmak İçin Sorun Bulmak
Sorunlar hayatımızın her yerinde karşımıza çıkar. Farklı noktalarda ya da farklı alanlarda pek çok sorun insanları rahatsız eder. Fakat pek çok insan bu sorunlar ile yüzleşmez ya da alternatif bir çözüm üretmez. İnsanlar genel olarak sorunlarının bir başkasını çözmesini bekler. Bu kişiler de girişimcilerdir. Çünkü bir Startup fikri için atılacak en iyi adım bir sorun bulmaktır. Bu durum dünyada da bu şekilde ilerler.
Çünkü dünyadaki bir sorundan sadece 1 kişi etkilemez. Her sorunun bir kitlesi vardır. Bu kitle de aynı zamanda o sorun için çıkartılan çözümün kitlesini oluşturur. Bu kitle zaman zaman milyonlara bile ulaşabilmektedir. Startup adımları belirlenen sorun üzerinden ilerlediği takdirde başarıya çok daha kolay ulaşır. Eğer bir Startup fikri soruna çözüm üretmiyor ise hem yatırım almakta zorlanır hem de pazarda başarıya ulaşamaz. Startup kurmak isteyen ya da kuran binlerce girişimci kendi yaşadıkları sorunlardan yola çıkarak bir proje geliştirmiştir.
Tasarım Odaklı Düşünerek Çözüm Üretmek
Bir soruna çözüm bulmak için yapılan profesyonel adımlara tasarım odaklı düşünme adı verilir. Startup fikirlerinin başarıya ulaşması için atılacak adımların hepsi tasarım odaklı düşünme ile gerçekleşir. Tasarım odaklı düşünme bilişsel, stratejik ve pratik süreçleri hepsini ifade eden bir düşünme modelidir. Tasarımsal düşünme tüm dünyada 5 farklı aşamadan ilerletilmektedir. Tasarım odaklı düşünme içerisinde yer alan bu aşamaların her biri son derece önemli adımlardır. Sırası ile tüm bu aşamalar ise şunlardır;
- Empati
- Tanımlama
- Fikir Üretme
- Prototip
- Değerlendirme
Startup kurmak isteyen tüm girişimciler fikirlerini bu aşamalardan geçirdikten sonra karar vermelidir. Başarıya ulaşan fikir projelerinde bu aşamaların her biri detaylı bir şekilde sürdürülmüştür. Ayrıca girişimciler akıllarına gelen her fikri bu aşamalardan geçirmelidir. Aşamalar sonrası girişimcilerin beğendiği ve olumlu dönüş aldığı fikirler üzerine çalışmalar yapmak gerekir. Bazen insanların beğenmediği ya da sıcak bakmadığı fikirler bile bu aşamalardan sonra girişimcilere yardımcı olur.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden Startup kurma rehberi hakkında içerikler bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet adresinden de Startup kurmak için gerekenler hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.