İnovasyon modelleri arasında hizmet inovasyonu son dönemlerin en popüler çalışmalarından bir tanesidir. İnovasyon yapmak ya da bir inovasyonun içerisinde bulunmak özellikle 2000’li yıllardan sonra tüm dünyada bir ihtiyaç olarak karşımıza çıktı. İnovasyon ilk olarak şirketlerin gelişmek için kullandığı en önemli yöntemlerden bir tanesiydi. Fakat ilerleyen süreçte şirketlere Start – up çalışmaları ve devletler de eklenmeye başlandı. Özellikle Covid – 19 salgını gibi kriz durumlarında inovasyon şirketleri ve devletleri ayakta tutmayı başardı.
Bu durum ayrıca koca bir istihdamı da gençlere sunuyor. İnovasyon çalışmaları günümüzde Silikon Vadisi içerisine yoğunlaşmayı başardı. Fakat her geçen dünyada daha fazla yayılmaya devam ediyor. Ülkemizde de pek çok başarılı inovasyon çalışması kriz döneminde ortaya çıkmıştır. Kriz döneminde atılacak doğru adımlar ve planlamalar hizmet, pazarlama ve sosyal alanlardaki inovasyonları hızlandırır. İnovasyon kavramı içerisinde patentten marka tesciline kadar pek çok alt başlık bulunur.
Hizmet İnovasyonu Neyi İfade Eder ve Hangi Çalışmaları Barındırır?
Günümüzde inovasyon denilince insanlar alt başlıklarını düşünmüyor. Fakat Organizasyonel inovasyon ya da pazar inovasyonu gibi birbirinden farklı inovasyon modelleri yapmak mümkündür. Hizmet alanını kapsayan inovasyon modeli de bunlardan bir tanesidir. Günümüzde en hızlı başarıya götüren ve en çok inovasyon yapılan alan hizmettir. Pek çok insan kullandığı inovasyonun hizmet başlığı altında olduğunu bilmiyor. Örneğin alınan bir ürünün eve getirilmesi bir hizmettir.
Fakat müşteri memnuniyetini arttıracak ve daha fazla müşteriye ulaşacak şekilde bir çalışmaya imza atmak hizmet sektöründe yapılan bir inovasyon modelidir. Olan bir ürünü hem kaliteli hem ulaşılır hem de basit yapmak inovasyondur. İnovasyon çoğu kişinin tahmin edildiği gibi sıfırdan yapılma zorunluluğuna sahip değildir. Özellikle günümüzdeki imkanlar ile olan bir ürünü geliştirmek çok daha kolay ve kullanışlı bir seçenektir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu anlamda başarılı örnek inovasyon çalışması mevcuttur.
Ülkemizde Başarılı Olan Hizmet İnovasyonları
- Yemeksepeti: Yemeksepeti uygulaması ülkemizde bir kriz döneminde ortaya çıkmıştır. Kısa sürede kendini kanıtlayan uygulama milyonlarca kişiye ulaşmıştır. Üstelik Covid – 19 salgının da Yemeksepeti büyümeye devam etmiştir.
- Getir: Covid – 19 salgını pek çok kurumu krize soktu. Bir diğer yandan ise Yemeksepeti gibi uygulamaların büyümesini sağladı. Fakat tüm bunların yanı sıra Getir gibi uygulamaların da hayata geçmesi için gerekli alt yapıyı oluştur. Getir pandemi sürecinde ortaya çıkarak insanların en çok tercih ettiği uygulama oldu. Ayrıca Getir salgının yayılmasının engellenmesine yardımcı oldu.
- N11-Gittigidiyor-Sahibinden: Alışveriş sektörü hizmet inovasyonu için en uygun alt yapıya sahip alan. Tüm bu alışveriş siteleri de ülkemizde başarılı olan hizmet sektörü inovasyonudur. Kolay alışveriş imkanı sunan bu inovasyonlar günümüzün ihtiyaçlarını başarılı bir şekilde çözen başarılı çalışmalardır.
- E – devlet: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hizmet veren e – devlet kısa sürede pek çok sorunu çözdü. Devlet dairelerinde klasikleşen ve uzayan işlere e – devlet kökten çözüm getirdi. Sınav sonuçlarından istenilen tüm belgeler artık e – devlet üzerinden ücretsiz olarak ulaşılabilir durumda. E – devlet bu sayeden vatandaşları zamandan ve paradan tasarruf imkanı da sunuyor.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden pazarlama inovasyonu ya da ürün inovasyonu gibi tüm inovasyon modelleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesinden de hizmet inovasyonu hakkında detaylı içeriklere göz atabilirsiniz.