Teknolojik gelişmeleri “do it yourself” kültürü ile bir araya getirmeye çalışan Maker hareketi, tüm dünyada çoktan bir fenomene dönüşmüş durumda. Bu hareket, kişilerin kendi yaratıcı güçlerine güvenerek üretimi en geniş kapsamda çoğullaştırmaya ve gündelik bir hale dönüştürmeye çalışıyor. Yaratıcılıklarının farkında olmayan ya da yaratıcı güçlerini aktaracak mecra bulamayan pek çok kişi, Maker hareketi sayesinde kendi üretim potansiyellerini gerçekleştirme fırsatı elde ediyor.
Herkes “maker” olabilir!
Maker hareketi, tüm dünyaya yarar sağlayan ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayan bir üretim modeli arayışındaki kişileri bir araya getiriyor. Maker’lık hem çok çeşitli yolları olan hem de herkese açık bir deneyim öneriyor. Müzik üretmekten resim çizmeye, bir aleti bozup yeni bir alet yaratmaktan marangozluğa, elektronik araç gereç üretiminden üç boyutlu yazıcılarda obje tasarlamaya, pizza pişirmekten model uçak, takı ya da oyuncak üretmeye dek herhangi bir üretim aktivitesi Maker’lık kapsamına girebilir. Benzer şekilde, herhangi bir insan Maker olabilir — yapmanız gereken tek şey, yaratıcılığınızı keşfetmek, kafanızdaki projeyi gerçeğe dönüştürmek için gereken bilgi ve materyale ulaşmak, tasarlamak ve üretime geçmek.
Üretimin yeni merkezi: “makerspace”
Maker hareketi, yaratıcılığını güçlendirmeye hazır herhangi bir kişinin Maker olabilmesi, üretime geçmesi ya da üretimine devam etmesi için ihtiyaç duyacağı kaynak ve koşulları sağlamak için çaba sarf ediyor. Bu açıdan Maker’ların bir araya gelip fikirlerini ve üretimlerini paylaştıkları, kolektif bir öğrenme ve üretme deneyimi yaşadıkları mekanlar oldukça önem taşıyor.
Bu mekanlara “makerspace” deniyor. Makerspace’ler internet üzerinden haberleşmenin yüzeyselliğine karşı yüz yüze ve pratik bir iletişim ve çalışma olanağı sunuyor. Bu mekanlarda yaratıcılıklarını tetiklemek ve üretime geçmek isteyen Maker’lar buluşup tanışıyor, fikirlerini birbirlerine anlatıyor, projeleri üzerine çalışıyor, üretimlerini sergiliyor ve yeni üretim işbirlikleri oluşturuyorlar. Bu pratik iletişim sayesinde yalnızca Maker’ların “yapma” motivasyonları artmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir yaratıcı üretim modelleri için çalışan sosyal bir ortam yaratılıyor.
Yeni bir paylaşım, öğrenim ve üretim kültürü olarak kendini çoktan ispat etmiş durumda olan Maker hareketi, yaratıcı fikirlerine güvenen yeni maker’lar sayesinde güçlenmeye devam ediyor.
Leave A Comment