3D modelleme ya da diğer bir adı ile 3 boyutlu modelleme cismin 3 boyut olarak tüm yüzeylerinin matematiksel olarak ifade edilmesine verilen isimdir. 3 boyutlu model oluşturmak için pek çok farklı program mevcuttur. Kimi programlar canlı cisimler için kimi programlar cansız modeller için kullanılırken kimi programlar da her ikisi için kullanıcılara hizmet vermektedir. Ayrıca bu programlar hem otomatik hem de manuel olarak modelleme seçeneklerini sunabilmektedir.
Manuel olarak tasarlamak istenilen cismin geometrik modelini hazırlamak heykeltıraşlık gibi adım adım ve katman katman ilerleyen bir süreçtir. Modelleme yapacağınız cismin 3 boyutlu şeklini ve datasını siz belirler ve hazırlarsınız. Bu modellemeler günümüzde 3 boyutlu baskı makineleri ile yanı 3 boyutlu printerlar ile somut objelere dönüştürülebilir. Biz de İnovasyon İçin Eğitim Vakfı olarak sizlere 3 boyutlu modelleme hakkında en merak edilen soruları cevapladık.
3 Boyutlu Tasarım ve 3D Modelleme Arasındaki Farklar
3 boyutlu modelleme ve 3 boyutlu tasarım genel olarak aynı sanılsa da aslında birbirlerinden farklı iki konudur. 3 boyutlu modelleme hazır olan bir cismi dijital platforma çevirmek için kullanılır. Fakat 3 boyutlu tasarım ise bir ihtiyaç için ilk olarak kağıt üzerinde tasarlanan ve mühendislik hesaplamaları ile çizilen objenin sanal ortama aktarılmasına verilen bir isimdir. Yani 3 boyutlu tasarım 0’dan bir ürün ortaya çıkarma işlemidir.
Modeller Hakkında Bilinmesi Gerekenler
3 boyutlu modeller fiziksel özelliklere sahip bir cismi ya da varlığı uzay geometrisi içerisindeki belirli noktalar ile tanımlanır hale getirir. Yapılan modeller birbirinden farklı geometrik şekillerin birleşmesi ile ortaya çıkar. Eğer elde veriler var ise bu modellemeler manuel olarak elle çizilebilir. Buna ek olarak ücretli ya da ücretsiz simülasyon programları ile ya da scanner yani tarayıcılar ile taranarak modellenebilir.
3 boyutlu grafik işlemlerinde 3 boyutlu modelleme oldukça fazla kullanılır. Fakat tarihsel olarak baktığımız zaman 3 boyutlu modellerin 3 boyutlu grafiklerden çok daha önce kişisel bilgisayarlarda kullanıldığını görmekteyiz. Hatta bilgisayar programlarında grafiklerin kullanılmasından çok daha önce 3 boyutlu modeller kişisel bilgisayarlarda çok hazır halde bulunuyordu. Günümüzde ise 3 boyutlu modeller bilgisayar programlarından çok daha geniş alanlar içerisinde kullanılmaya başlanmıştır.
3 Boyutlu Modelleme ve Kullanım Alanları
3D modelleme nedir ve nerelerde kullanılır sorusuna genel olarak mühendislik alanları ya da grafik tasarım alanları ile alakalı cevaplar verilmektedir. Fakat 3 boyutlu modelleme günümüzde tıp gibi pek çok alan içerisinde kullanılmaktadır. Tıp alanında organların modellenen 3 boyutlu hallerinin basılması en iyi örnek olarak verilebilir. Ayrıca sinema sektöründe de 3 boyutlu modellemeler çok fazla kullanılmakta ve izleyicilerin de çok hoşuna giden etkenler olarak dikkat çekiyor.
Oyun sektörünün gelişmesinde ve gerçeğe yakın onlarca oyunun piyasaya çıkmasında da 3D modelleme oldukça etkili olmuştur. Bu modellemeler ile oyunlar gerçekteki cisimlerin birebir kopyalarını kendi içlerinde barındırabiliyor. Ayrıca kimya alanında da boyutlu modellemeler ile bileşiklerin 3 boyutlu hali görüntülenerek bağlar daha kolay anlaşılabilir bir hale getiriliyor. Bunlara ek olarak mühendislerin prototip üretiminde, yer bilimcilerin araştırmalarında ve mimarların çalışmaların da hep 3 boyutlu modelleme kullanılmaktadır.
İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesin içerisinde 3d modelleme ve benzeri sorularınız için yazılmış makalelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart’ın Youtube kanalını ziyaret ederek gelecekte değişecek meslekler ile alakalı videolara ulaşabilirsiniz. Aba Innolab resmi internet sitesinden ise Endüstri 4.0 ve bize getireceği yenilikler ile alakalı makalelere ulaşabilirsiniz.