3 boyutlu modelleme günümüzde oldukça yaygın olarak hayatımızın her alanında kullanılan bir teknolojidir. 3D modelleme olarak da geçen bu çizim yöntemi teknolojinin gelişmesi ile artık hayatımızın bir parçası olmuştur diyebiliriz. Fakat bu konuda insanların modellemelerin kullanım alanında önce bilmesi gereken bir nokta bulunmaktadır. Bu da 3D modelleme ve 3d tasarımın birbirinden farklı olduğudur. Çünkü tasarım bir ihtiyaç için sıfırdan ürün ortaya çıkarmak için çizim yapılması iken modelleme olan bir cismin matematiksel olarak bilgisayara aktarılmasına verilen bir isimdir.
3d modelleme ismini genel olarak hepimiz ilk önce bilgisayar oyunlarından ve benzer uygulamalardan duyduk. Daha sonra ise mühendislik alanlarında yaygınlaşması ile birlikte 3d modelleme nedir gibi sorular artmaya başlamış ve ortaya birbirinden farklı sonuçlar çıkmıştır. Fakat günümüzde hem teknolojinin ilerlemesi hem de 3D modelleme alanında yapılan çalışmaların artması ile bu çizim tıptan sinemaya kadar pek çok alan içerisinde kendisine yer bulmuştur. Biz de İnovasyon İçin Eğitim Vakfı olarak 3D modellemenin en önemli kullanım alanlarını sizler için yazdık.
3 Boyutlu Modelleme Nedir?
İlk olarak 3d modellemenin ne olduğunu sizlere anlatmamız gerekmektedir. Çünkü bu sayede bu modellemenin neden bu kadar geniş alanlar içerisinde kullanıldığını daha rahat anlarsınız. 3D modelleme gerçekte olan canlı olan ya da cansız olan cismin ister manuel olarak ister ise otomatik olarak bilgisayar ortamına matematiksel olarak aktarılmasına verilen çizim yöntemidir. Günümüzde modelleme yapmak için onlarca hatta yüzlerde farklı program bulunmaktadır. Bunların bir kısmı ücretli bir kısmı ise ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Sağlık Alanında 3D Modelleme
Sağlık alanı hayatımızın devam edebilmesi için son derece önemli bir alandır. Bu yüzden gelişen her teknoloji en önemli yararını genellikle sağlık sektörüne vermektedir. Üç boyutlu modelleme de sağlık alanı içerisinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. 3D modelleme ile sağlık alanında artık organ, damar ya da insan derisi basılabiliyor. Biyoyazıcı adı verilen makineler sayesinde insanların organlarının laboratuvar ortamındaki üretimi sağlanabiliyor. Bu teknolojinin gelişmesi ile gelecekte organ naklinin ve organ yetersizliğinin son bulacağı tahmin ediliyor.
3 Boyutlu Modelleme: Mühendislik Prototipleri
3 boyutlu modelleme programları ile artık mühendisler prototiplerini ilk olarak sanal ortamda test edebiliyor. Bu sayede ortaya çıkacak ürünün test aşamaları da sanal ortamda gerçekleştiriliyor ve makinenin karşılaşacağı sıkıntılar buradan ürün üzerinde değerlendiriliyor. Bu sayede hem beklenmedik sorunlara karşı ürün test ediliyor hem ürün pazara çıkmadan önce son kontrolünü sağlıyor hem de büyük masraflar ortadan kalkmış oluyor.
3 Boyutlu Baskı ( 3D Printerlar)
1990’lı yıllarda hayata geçen 3d printer teknolojisi sayesinde insanlar pek çok ihtiyacını artık kendileri karşılar duruma geldi. Özellikle günümüzde ev ortamında çok daha rahat toplanabilen bu makineler sayesinde yedek parça üretimi de yeni bir soluk kazanıyor. İlk başlarda sadece plastik olarak baskı alabilen bu makineler zaman içerisinde demir, Karbonfiber, kauçuk ve organ basacak düzeye gelmişleridir. Ayrıca 3d printerlar ile dünyanın çeşitli ülkelerinde ev bile basılacak hale gelmiştir. 3D modelleme nasıl yapılır sorusuna hakim olan herkes bu makineleri kolay bir şekilde kullanabilir.
Mimari Modellemeler
3 boyutlu modelleme mimarların gelecekte etkin ve önemli olmalarında son derece önemli. Çünkü Endüstri 4.0 adı verilen 4. Sanayi Devrimi ile birlikte akıllı evler ve akıllı şehirler hayatımıza girecek. Mimarlar da 3d modelleme ile tasarladıkları evleri bu sayede bu teknolojiye uygun hale getirebilecek ve gelecekte bu evlerin hayatımıza girmesini sağlayacak. Zaten mimarlar günümüzde bile klasik ev tasarımlarını yaparken modelleme programlarından yardım almaktadır.
İnşaat Mühendisleri İçin Modellemenin Önemi
Maalesef dünyanın her noktasında sık sık doğal afet haberleri almaktayız. Özellikle deprem, tsunami ve toprak kayması gibi afetler ile her yıl yüzbinlerce insan hayatını kaybediyor. Bu yüzden bu evlerin bu afetlere dayanıklı olması oldukça önemli bir hal alıyor. İnşaat mühendisleri 3 boyutlu modelleme programları sayesinde hem evlerini bilgisayar ortamında çiziyor hem de oluşabilecek afetlerin simülasyonu ile evleri bu afetlere hazır hale getiriyor.
3 Boyutlu Modelleme: Sinema Alanında Modelleme
Sinema hayatımızın her daim içerisindedir. 3D modelleme yöntemi ilk olarak grafikler ile çocuk filmlerinde uygulanırken günümüze geldiğimizde ise teknolojinin ilerlemesi ile 3 boyutlu modelleme ve grafikler her film içerisinde kullanılıyor. Filmleri farklı bir boyuta taşıyan bu modelleme ile filmler eski kimliklerinden sıyrılarak daha dikkat çekici bir hale geliyor. Ayrıca günümüzde sinema sektörünün büyümesinde modellemenin oldukça büyük bir etkisi bulunmaktadır.
Oyunlarda Modelleme
Bilgisayar oyunları eskiden sadece çocuklar için olarak düşünülse de günümüzde 7’den 70’e herkes bu oyunların bağımlısı olmuş durumda. Modellemenin gelişmesi ile oyun sektörü de büyük gelişmeler yaşamıştır. Günümüzdeki modelleme programları ile neredeyse oyunu ve gerçeği ayırt etmek oldukça zor bir hale gelmiştir. Ayrıca oyun piyasasında dönen devasa paraların üreticileri cezbetmesi ile oyun alanı içerisindeki modelleme teknolojileri her yıl artarak devam etmektedir.
İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesin içerisinde 3 boyutlu modelleme programları nelerdir ve benzeri sorularınız için yazılmış makalelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart’ın Youtube kanalını ziyaret ederek gelecekte değişecek meslekler ile alakalı videolara ulaşabilirsiniz. Aba Innolab resmi internet sitesinden ise Endüstri 4.0 ve bize getireceği yenilikler ile alakalı makalelere ulaşabilirsiniz.